NATO plaanib suurendada kohalolekut Balti riikides

Tiina Kaukvere
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Margus Ansu / Postimees

Kaitseminister Sven Mikser ja NATO peasekretär Anders Fogh Rasmussen arutasid täna Brüsselis NATO täiendavate heidutusmeetmete paketti, mis suurendab alliansi kohaolekut alliansi ääreriikides.

Kaitseminister Sven Mikser kinnitas, et tänase arutelu selge sõnum oli, et NATO liitlaste kohalolek peaks Balti riikides olema nähtavam.

Eestisse saabub mais küll neli Taani hävitajat, ent Mikseri sõnul ei piirduta üksnes sellega.

«Muutunud julgeolekuolukord nõuab NATOlt resoluutset tegutsemist ja suuremat kohalolekut alliansi piirialadel,» ütles Mikser pärast kohtumist. «Seetõttu on valmimisel koheselt elluviidavate heidutusmeetmete pakett, mis ilmselt lepitakse Põhja-Atlandi Nõukogus kokku lähipäevil.»

«Väga selge indikatsioon on olemas, et liitlaste kohaloleku suurendamine meie regioonis ja NATO piiririikides tervikuna puudutab nii maad, õhku kui ka merd,» ütles Mikser lisades, et täpsemalt saab otsustest rääkida siis, kui need on ametlikult langetatud.

«Ei ole poliitiliselt korrektne hakata välja hõikama asju, mida ei ole veel otsustatud. Pakett peaks tõstma turvatunnet ja andma ka selge signaali potentsiaalsele agressorile,»lisas ta.

Ka rõhutas Mikser, et koos lühiajaliste meetmetega peab NATO hoolega läbi mõtlema ka selle, kuidas kohandada oma tegevust pikemas perspektiivis. «Vastavad kokkulepped tuleb saavutada NATO sügiseseks tippkohtumiseks,» sõnas Mikser.

«Äratuskell on olnud tugev ja tõhus. Praegu on see hetk, kus tuleb heidutust tugevdada,» nentis kaitseminister.

Peasekretär Rasmussen tänas Eestit panuse eest NATO operatsioonidesse ning küberjulgeoleku arendamisse. Samuti näitab peasekretäri sõnul Eesti valmisolek ka majanduslikult keerulistel aegadel tagada kaks protsenti sisemajanduse kogutoodangust kaitsekulutustele head arusaama julgeolekuvaldkonna olulisusest.

Kaitseminister Mikser tänas NATO peasekretäri toetuse eest Balti õhuturbe tugevdamisse ning avaldas heameelt selle üle, et juba maikuust patrullivad Ämari lennubaasist Taani hävitajad. «Ämari lennubaas on valmis liitlaste hävitajate rotatsioone vastu võtma,» ütles Mikser.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles