EL on valmis korraldama sanktsioonide karmistamiseks tippkohtumise

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prantsuse välisminister Laurent Fabius.
Prantsuse välisminister Laurent Fabius. Foto: SCANPIX

Euroopa Liit on valmis korraldama järgmisel nädalal vajadusel tippkohtumise, et karmistada Ukraina pingete taustal Venemaa vastu suunatud sanktsioone, ütles täna Prantsuse välisminister Laurent Fabius.

Fabius ütles pärast oma Saksa, Vene ja USA kolleegiga vestlemist, et tundub ilmne, et osa vastutusest Ida-Ukrainat haaranud vägivalla eest lasub Venemaal ning vajadusel võib järgmisel nädalal korraldada Euroopa riigipeade ja valitsusjuhtide kohtumise, et leppida kokku uutes sanktsioonides.

«Me peame tegutsema,» ütles ta.

Suurbritannia kutsus esmaspäeval Euroopa Liitu kehtestama Venemaa vastu täiendavad sanktsioonid.

«Teen täna ettepaneku kehtestada vastuseks Venemaa sammudele täiendavad sanktsioonid. Kriisi eskaleerumisel peavad olema tagajärjed," ütles Briti välisminister William Hague Luksemburgis EL-i välisministrite kohtumisele saabudes.

Hague märkis, et viimase 48 tunni sündmused kujutavad endast selgelt kriisi eskaleerumist, seejuures väga ohtlikku.

Briti välisministri sõnul pole kahtlust, et toimuva on plaaninud ja esile kutsunud Venemaa. Ta lisas, et Moskva seotuse eitamisel puudub igasugune usaldusväärsus.

Venemaa sammud, mis sarnanevad Krimmi annekteerimisega, tähendavad seda, et on aeg arutada täiendavaid sanktsioone, ütles Hague.

Osa EL-i välisministritest näib aga suhtuvad majandussanktsioonide rakendamisse tõrksalt.

«Sanktsioonidega me probleemi ei lahenda,» ütles Luksemburgi välisminister Jean Asselborn, kes rõhutas, et tuleb teha kõik neljapäeval Genfis toimuvatel neljapoolsetel kõnelustel edu saavutamise nimel. "Me ei tohi keskenduda üksnes sanktsioonidele,» ütles Asselborn.

Hollandi välisminister Frans Timmermans ütles, et uute sanktsioonide arutamiseks on veel liiga vara, kuid hoiatas, et EL peab olema valmis astuma järgmist sammu, kui Venemaa ei ilmuta märke tagasitõmbumisest.

Euroopa Liit on kehtestanud mõnekümnele Vene ja Ukraina ametiisikule viisakeelu ja külmutanud nende vara.

Karmimate sanktsioonide kehtestamiseks on vaja kõigi 28 liikmesriigi toetust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles