Kelam: kui kalliks läheb maksma odavus?

Toomas Randlo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tunne Kelam.
Tunne Kelam. Foto: Liis Treimann

Euroopa Parlamendi väliskomisjoni liige Tunne Kelam leiab, et vaatamata Vladimir Putini jätkuvale sõjakale ekspansioonile endise Nõukogude Liidu alade taastoomiseks Venemaa kontrolli alla, on lääne, eriti Euroopa Liidu, reaktsioon ebaveenev ning jääb agressiooni eskaleerumisest vähemasti kahe etapi võrra maha.

Tema hinnangul osutas seda ka tänane Euroopa Liidu välisministrite kohtumine Brüsselis.  Kelam märkis, et kui miljardi euro suuruse abipaketi suunamine Ukrainale on tervitatav, siis nelja uue nime lisamine sanktsioneeritavate nimekirja ei väärinuks isegi ministrite sõidukulusid. 

«Olen tõsiselt mures selle üle, kuidas mõned EL-i suurriigid tipivad kikivarvul ümber agressori ja näivad kartvat eelkõige ebamugavusi vastastikustes suhetes Venemaaga.  Jätkuvad üritused meie naabruses laienevast julgeolekukriisist võimalikult odavalt välja tulla ähvardab kriisi ületamise hinda peatselt kümnekordistada.  Võib karta, et selle hinna sisse kuuluvad mitte üksnes märksa suuremad majanduslikud kaotused, vaid uued inimohvrid, kelle eludel pole hinda,» ütles Tunne Kelam.

Euroopa Rahvapartei fraktsiooni kuuluva Kelami hinnangul on Venemaa juhtkonnale  mõju avaldamiseks vajalik  musta nimekirja kanda kümme või kakskümmend korda enam isikuid kui praegu – vähemasti 300, sealhulgas ka Vene valitsuse ning föderatsiooninõukogu liikmed, kes Krimmi liidendamise üksmeelselt heaks kiitsid. 

«Hetkel tekib õigustatud küsimus, kui palju peab Ukrainat või tema naabreid veel tükeldatama ning inimesi hukkuma et EL hakkaks agressiooni reaalselt tõkestama,» küsis Kelam.  «Kas hakatakse iga annekteeritud Ukraina oblasti pealt lisama nimekirja pool tosinat uut süüdlast?» 

Tunne Kelami arvates elab Hollandi välisminister Frans Timmermans, kelle sõnul olevat uute sanktsioonide rakendamiseks «veel liig vara», eilse päeva reaalsuses.

«Tänast päeva iseloomustab realistlikumalt Vene opositsiooni ühe juhi Boris Nemtsovi hinnang, mille järgi viimaste nädalatega on alanud Putini üleminek autoritaarselt režiimilt avalikule diktatuurile,» ütles Eesti parlamendiliige.

Ta lisas, et teine edasilükkamatu vajadus on keelustada viivitamatult ja tingimusteta igasugune relvakaubandus Venemaaga, kaasa arvatud kahese otstarbega tehniliste vahendite müük.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles