John McCain: Ukrainale tuleks anda relvad

Helen Mihelson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ameerika Ühendriikide senaator John McCain saabus täna Eestisse.
Ameerika Ühendriikide senaator John McCain saabus täna Eestisse. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Eestis kahepäevasel visiidil olev Arizona osariigi senaator John McCaini sõnul on häbiväärne, et Venemaa agressiooni ning kõikide rahvusvaheliste normide rikkumist arvesse võttes ei ole USA Ukrainale veel relvastust andnud, samuti tuleb senaatori hinnangul saata Venemaale selge sõnum nii sanktsioonide kui NATO suurema kohalolu näol.

McCain rääkis ETV saatele «Välisilm» antud intervjuus, et lisaks sanktsioonidele ja NATO suuremale kohalolekule piirkonnas, peaks kõigepealt ukrainlastele andma relvad, et nad saaksid end kaitsta.

Balti riikidest ja eelkõige Eestist rääkides ütles senaator, et nii NATO kui Ameerika Ühendriigid peaksid siin tegema rohkem õppusi ning liitlasväed peaksid siin olema alalisemalt kui seni.

McCain nõustus ka NATO Euroopa vägede komandör Philip Breedlove’ga, et alaliste vägede siiatoomine oleks üks vastukäik Venemaale, sest McCaini hinnangul ohustab Venemaa praegu selgelt kõiki naaberriike ning liitlasväed peavad olema seal, kus on ka suurem oht.

Putin mõistab ainult jõudu ja kui ta soovib agressiooni veel jätkata, siis ta maksab selle eest väga kõrget hinda, märkis McCain. Ta lisas, et on väga tõenäoline, et Putin soovib Nõukogude Liitu taastada, sest on ju ka Venemaa koos Ukrainaga impeerium, ilma Ukrainata aga lihtsalt riik.

McCain kinnitas, et kuna Eesti kuulub NATOsse, teevad Ameerika Ühendriigid ja allianss omalt poolt kõik, et sellised sündmused siin aset ei leiaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles