Putin nimetas Aksjonovi Krimmi kuberneri kohusetäitjaks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene president Vladimir Putin
Vene president Vladimir Putin Foto: SCANPIX

Vene president Vladimir Putin teatas esmaspäeval, et nimetas Sergei Aksjonovi annekteeritud Krimmi juhi kohusetäitjaks.

«Vastavalt Venemaa praegustele seadustele tuleb ametisse nimetada kuberneri kohusetäitja ja sellekohane määrus täna ka allkirjastatakse. Palun teie nõusolekut sellele ettepanekule,» ütles Putin Aksjonovile kohtumisel oma residentsis Novo-Ogarjovos Moskva lähistel.

Putin tänas Aksjonovit abi eest Krimmi lülitamisel Venemaa koosseisu. «Eelkõige on see teie saavutus,» ütles Vene riigipea Aksjonovile.

Krimmi liider lubas Putinile, et ei vea teda alt.

Vene president ütles samuti, et Krimmi parlamendi valimised peetakse 14. septembril.

Putin kohtus esmaspäeval ka Sevastopoli linnapea Aleksei Tšalõiga, kuid nimetas Sevastopoli regiooni kuberneriks hoopis Vene admirali ja Musta mere laevastiku endise ülema asetäitja Sergei Menjailo.

Aksjonov sai Krimmi peaministriks pärast seda, kui Vene sõjaväelased asusid veebruari lõpus seda Ukrainale kuuluvat poolsaart hõivama. Vene sõjaväelased võtsid ööl vastu 27. veebruari oma kontrolli alla Krimmi parlamendi ja valitsuse hooned ning kukutasid poolsaare senise peaministri Anatoli Mohiljovi.

Parlament valis suletud uste ja Vene vägede kohaolu tingimustes Aksjonovi Krimmi uueks peaministriks.

Kreml on Krimmi Venemaa osaks pidanud alates 18. märtsist, mil Putin ja Aksjonov allkirjastasid poolsaare Venemaaga ühinemise leppe.

Moskva õigustab Krimmi liitmist 16. märtsi referendumiga, kus kohalike valimisametnike andmeil toetas 97 protsenti hääletanutest Ukrainast lahkulöömist ja Venemaaga ühinemist.

Ligi 100 ÜRO liikmesriiki on Krimmi annekteerimise hukka mõistnud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles