Uut parteid looma inspireerivad maamured

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Turg
Turg Foto: Toomas Huik

Täna laineid löönud uue erakonna loomise idee taga seisev ärimees Mati Väärtnõu tahab võita inimeste südamed võimalikult demokraatliku juhtimismudeli ning Eesti maapiirkondade ettevõtluse taaselustamisega.

Partei täpsem ideoloogia on Väärtnõu sõnul lahtine – inimesed, kellega ta on rääkinud, on nimetanud seda kord parem-, kord vasakpoolseks.

«Ma jätaks selle küsimuse praegu vastuseta. Võib-olla pigem parempoolne,» jäi ta ettevaatlikuks.

Ärimehe sõnul peaks erakonna liikmed ise saama anda sellele oma näo ning see ei pruugi olla üldse taoline, nagu Väärtnõu eelistaks.

Ta leidis samas, et uus erakond võiks võtta fookusesse Eesti maapiirkondade elujõulisena hoidmise. «Meie visioon võiks olla inimväärne elukeskkond, rõhk sotsiaalsel turvatundel,» rääkis Väärtnõu.

Ettevõtja sõnul tähendab see eelkõige normaalse elu tagamist ka väljaspool linnu.

«Riigikaitses on väga oluline teema – kes hõlvab riigi maa, on selle tegelik käsutaja. Kui maa jääb tühjaks, siis loodus tühja kohta ei salli,» rääkis Väärtnõu.

Tema sõnul pole maal loodud tingimusi normaalseks eluks ja äriks.

Väärtnõu nägemuses peakski riik muutma väikemajapidamised taas tasuvaks, luues sealsetele kaupadele turu nii kodu- kui välismaal.

Tema sõnul peaks uus loodav erakond eristuma praegustest ka selle poolest, et annab lihtliikme ideele võimaluse kergemini erakonna seisukohaks saada kui teistes parteides.

Selleks tahab ta tehnilisi vahendeid kasutades tagada võimalikult suure osalusdemokraatia erakonna sees – et pakkuda lahendust inimestele, kes on praegustes erakondades pettunud.

«Erakonna tugevus hakkab olema eriarvamuste paljusus,» lisas ta.

Väärtnõu väitel on veel lahtine, mis erakonna loomisest edasi saab. Tema sõnul on siiski reaalne, et partei sünnib, kuid täpset ajakava ta välja käia ei soovinud.

Väärtnõu sõnul on kontakti võetud ka mitmete tuntud isikutega, kes võiksid aidata erakonnal laiemate rahvahulkadeni jõuda, kuid konkreetseid nimesid ta välja pakkuda ei soovinud.

Postimees.ee’le on vihjatud, et erakonna initsiatiiviga võib seotud olla «Teeme ära» projektidega tuntuks saanud ärimees Rainer Nõlvak, samas väitis Väärtnõu, et pole temaga erakonnast rääkinud.

Ka Nõlvak ütles, et pole Väärtnõu ideega kursis ega plaani lähiajal ühtegi erakonda astuda. Ta tervitas uue erakonna loomist, kuid soovis sellele täpsema hinnangu andmiseks oodata ära algatajate reaalsemad sammud.

Rahvusvahelise noortekoja JCI liige Väärtnõu kirjutas eelmisel nädalal organisatsiooni siselistis, et temaga seotud inimeste peas ringleb idee asutada uus erakond. Organisatsioon ise teatas, et pole algatusega seotud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles