Pulitzeri preemia pälvisid Washington Post ja Guardian

Helen Mihelson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
NSA jälgimisprogrammid lekitanud Edward Snowden.
NSA jälgimisprogrammid lekitanud Edward Snowden. Foto: SCANPIX

USA ajaleht Washington Post ja Suurbritannia ajaleht Guardian pälvisid esmaspäeval USA luureagentuuri jälgimisprogrammide avalikustamise eest maineka Pulitzeri ajakirjanduspreemia.

Päevalehed jagasid preemiat Ameerika Ühendriikide luureagentuuri NSA endise töötaja Edward Snowdeni dokumentidele tuginedes avaldatud artiklite eest, vahendab uudisteagentuur AFP preemiat välja andva Columbia Ülikooli Pulitzeri komitee avaldust.

Mõlemat päevalehte on tunnustatud globaalse jälgimissüsteem avalikustamise eest, ent samas kritiseeritud ka salajaste dokumentide lekitamise pärast.

Komitee leidis, et Guardian aitas tänu heale ajakirjandustööle algatada privaatsuse ja julgeoleku teemalise arutelu. Washington Posti tunnustas komitee aga selle eest, et leht aitas auditooriumil mõista, kuidas suhestuvad need paljastused riikliku julgeolekuga.

Guardian ja Washington Post avaldasid mullu, kuidas ühendriikide luureagentuur jälgib massiliselt oma kodanikke internetis ning kuulab pealt telefonikõnesid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles