Saarts: uus erakond vajab staare ja raha

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tõnis Saarts
Tõnis Saarts Foto: Peeter Langovits

Tallinna Ülikooli politoloogi Tõnis Saartsi sõnul vajab uus Eestisse loodav erakond eduks suurärimeeste raha ja avaliku elu tegelastest liikmeid.

«Uute jõudude eduks on vaja ennekõike kahte eeltingimust: väljapaistvat ja avalikkusele tuntud liidrit ning arvestatavaid ressursse valimiskampaaniaks,» rääkis Saarts Postimees.ee’le.

«Praeguste uudiste valguses ei näe me kumbagi,» kommenteeris ta rahvusvahelise noortekojaga JCI seotud ärimehe Mati Väärtnõu ideed uus erakond luua.

«Lihtsalt sõnumiga, et «me oleme noored ja tahame teha teistsugust poliitikat», on raske midagi väga tähelepanuväärset saavutada. Tasub meenutada Res Publicat – enne seda, kui erakond ei saanud endale väljapaistvat juhti (Juhan Parts) ja sellesse ei investeerinud ärihiiud, jäigi Res-Publica-projekt üsna madala profiiliga ettevõtmiseks.»

Asjaolu, et üritatakse luua uusi erakondi, näitab Saartsi sõnul, et osa poliitikas aktiivsetest inimestest tunnetab, et selle järele on ühiskondlik tellimus.

Vaadates parlamendierakondade toetusnumbreid, ei saa Saartsi sõnul siiski suures poliitikas pettumisest rääkida.

«Samas, «Ühtse Eesti» poliitetenduse suur menu ja ka Indrek Tarandi edu eurovalimistel näitasid, et kui ilmub usaldusväärne seltskond, õige sõnumiga, mida ta suudab ka jõuliselt levitada, siis pole vanade parlamendierakondade positsioon enam sugugi nii kindel, kui praegu näib,» lisas ta.

Saartsi väitel on ühiskonnas igatsus nn. spetsialistide erakonna järele, kellel oleks selgekujuline plaan, kuidas riik kriisist välja tuua ja Eesti majandusele uut hingamist anda.

«Praegused valitsuserakonnad ja opositsioon ei jäta just muljet, et neil selline plaan oleks.»

Valitsuserakondade kõrge toetusprotsent ei põhine Saartsi väitel mitte niivõrd suurtel saavutustel, vaid pigem sellel, et paljude valijate jaoks pole ka Keskerakond ja Savisaar mingi alternatiiv.

«Kui aga areenile ilmub soliidne ja üsna usaldusväärne majandusinimeste, spetsialistide ja ärimeeste seltskond, kellel on uusi ideid ja visiooni, siis võib see praeguste paremerakondade positsiooni üsna tugevalt kõigutama hakata.»

Rahvusvahelise noortekoja JCI liige Väärtnõu kirjutas eelmisel nädalal organisatsiooni siselistis, et temaga seotud inimeste peas ringleb idee asutada uus erakond. Organisatsioon ise teatas, et pole algatusega seotud.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles