Käbekärbi naljatükk

, teatrikriitik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kirevate kostüümide autor on Kristiina Praks, pildil Liis Lindmaa (vasakult), Tõnis Niinemets, Ragne Veensalu ja Ott Kartau.
Kirevate kostüümide autor on Kristiina Praks, pildil Liis Lindmaa (vasakult), Tõnis Niinemets, Ragne Veensalu ja Ott Kartau. Foto: Von Krahli teater

Esimese eheda lastelavastusena näeb Von Krahlis tempokat ja naljakat muinaslugu.

Autor ja lavastaja soomlane Tero Jartti on seotud Von Krahliga alates «Nibudest» (2012). 52-aastase filmirežissööri, näitleja ja dramaturgi jaoks, kes tunneb hästi efektimängimise kunsti, on see esimene lastelavastus. Jartti on varem teinud koostööd skandaalse Soome lavastaja Jouko Turkkaga, keda peab oma mõjutajaks ja meeleavardajaks («He opened my mind,» ütleb ta esietenduse-järgsel vestlusel), samuti inspireerib teda absurdihuumor Daniil Harmsi vaimus. Tunniajases «Käbekärbis» leiab tema eriomast fantaasiat ja huumorit, mida tasub vaadata.

Lavastusse on kokku sulatatud kuningaloo karkass ja algupärased fantaasialoomad. Ühelt poolt avaneb klassikaline süžeeliin – vana kuningas (Liis Lindmaa) on mures, kuidas leida korralikule Printsessile (Ragne Veensalu) kohane kaasa, kuid kangelase asemel koperdavad kuningakotta kolm kohtlast kosilast. Teisalt sekkuvad seiklustesse nutikangelased Käbekärp (Tõnis Niinemets) ja Sipelgas.

Kärp on keebi, kiivri, kubeme- ja põlvekaitsmetega ringituiskav superkangelane, igati kohane soome-ugri vaste Supermeestele ja Miki-Hiirtele, ühtlasi kavalate rebaste ja Leiutajateküla liinist. Tema deviis ja eluviis on: seiklused! Keebihõlmade lehvides sööstab ta maailma päästma, abiliseks võimas nähtamatu Sipelgas, kelle nähtavaks mängimisest kujuneb etenduse vaimukamaid võtteid. Sipelgas pistetakse nina või kõrva kaudu pähe ja nii hakkab ta teiste suu läbi rääkima. Ta on ühekorraga nii salaentsüklopeedia, luureandmete edastaja kui ka aru pähe panija, tõeline sümboltegelane loos, kus tarkus päästab kuningriigi.

Kosjamürgli karikatuursed kangelased on väliskujule vastavate nimedega prints Lennart Laineplekk (Ott Kartau), Paha-Kalle (Kait Kall), Loll-Rulle (Ivo Reinok) jt. Seltskond jaguneb sõnumlikult – klassikalise hea-halva vastanduse trumpab üle olulisem veelahe: tobud ja taibud, napakad ja nupukad. Ühtlasi paljastub kriminaalne liin: Kalle on mürgijoogiga röövinud Rulle aru. Sipelga peaparanduse abil ilmub Loll-Rulle kesta alt aga kadunud kuningapoeg. Kuningas leiab poja, printsess mehe ja riik aruka tuleviku.

Tegevuse käigus vallandub eritüübiliste naljade kaskaad: grotesksetele ilmetele ja kostüümidele lisanduvad keele- ja kehanaljad, situatsiooni- ja jämekoomika. Pinget lisab suure liikumise surumine väiksesse ruumi. Pisikesse proovisaali kujundatud hubases kuningakojas (tõrvikud, kiviseinad) rullub lahti adrenaliinirikas ja naerutav mäng, mis parimatel hetkedel ulatub eheda absurdihuumorini.

Hoogsalt kasutatakse ära kogu ruumi pind kuni vaatajate pingiridade alla ronimiseni. Noored näitlejad, kes lõpulavastusest alates idioodikujude loomist hoolega harjutanud, mängivad mõnuga suurde plaani grotesksed näoilmed ja kõnemaneerid, hetkiti tulemusi küll liialt nautima jäädes. Kerge oht kummitab ka jämekoomika piirist ülekihutamisel. WC- ja banaaninaljade peale arvasid lapsed, et need on rohkem suurtele.

Tehniliselt jääb ruumi nii enamate reaktsioonide väljamängimiseks (veel pöörasemaks komöödia-pillerkaariks) kui ka efektide puhastamiseks.

Kui varasem «Von Krahli muinasjutud» sobis ühtlasi lastele, siis «Käbekärp» sobib ka suurtele. Kümneaastased vaatajad kiitsid loo naljakaks, matkisid hoogsalt tegelasi (eriti prints Laineplekki) ja pakkusid ideaalpublikuks 6–40-aastased.

Nii nagu täiskasvanute teatris, on ka lasteteatris arenguruumi just koomikažanrite väljaarendamisel. Von Krahl võiks jätkata lasteteatri suunal ja sealgi julge avangardi läbi viia. Ehkki kohati katsetuslik, on Tero Jartti naljalavastus vahva nurgakivi loodetavale Von Krahli lasteteatrile.

* NB! Kevade etendused on välja müüdud. Lisaetendused toimuvad sügisel.

 «Käbekärp»

Lavastaja ja autor Tero Jartti

Näitlejad Kait Kall, Ott Kartau, Liis Lindmaa, Tõnis Niinemets, Ivo Reinok, Ragne Veensalu

Esietendus 5. aprillil Von Krahli teatris

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles