Maruste: erinevalt Savisaarest tunnustab isegi Lukašenka Ukraina valitsust

Tiina Kaukvere
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rait Maruste.
Rait Maruste. Foto: Peeter Langovits

Riigikogu põhiseaduskomisjoni esimees Rait Maruste tõi välja, et Krimmi okupeerimist on hukka mõistnud isegi Valgevene juht. Seda kummalisem on Maruste sõnul, et Edgar Savisaar on oma seisukohtades endiselt Venemaa poolel.

«On tähelepanuväärne, et lisaks demokraatlike riikide absoluutsele enamikule (ÜROs, Euroopa Nõukogus) on Krimmi okupeerimist ja annektsiooni asunud hukka mõistnud ja Ukraina põhiseaduslikku korda kaitsma hakanud ka Valgevene juht. Seda kummalisem on asjaolu, et Edgar Savisaar on oma seiskohtades endiselt Venemaa ja tema liitlaste Põhja-Korea, Mongoolia, Süüria, Venezuela ja Kasahstani poolel. Need viis riiki on lisaks Venemaale ainukesed, kes Krimmi vabariigi referendumi seaduslikkust tunnustavad,» teatas reformierakondlasest riigikogu põhiseaduskomisjoni esimees Rait Maruste.

Ta lisas, et Krimmis ei toimunud referendumit. «See oli püssitorude ees lavastatud «vaba valik», mille sarnast nägime meie siinmail 1940. aastal. Selline rahvusvahelise õiguse ja praktika vastane aktsioon ei loo ega saa luua uut õigust, ei 1940. ega 2014. aastal,» kinnitas Maruste.

«Veel enam just tänapäeval, kus tsiviliseeritud maailm on kokku leppinud jõu või selle kasutamise ähvardusest loobumise ja vastavalt Helsingi lõppaktile ka riigipiiride puutumatuse, millele muude riikide hulgas kirjutas alla ka Venemaa,» lisas ta.

Maruste sõnul ei ole ühelgi jõul väljastpoolt õigust Ukraina rahvale ette kirjutada, millist põhiseaduslikku korda nad vajavad. «Rahva suveräänne enesemääramine ja enesekorraldusõigus kuulub ja saab kuuluda ainult Ukraina inimestele endile.»

Ukrainal on kehtiv põhiseadus ja legitiimne seadusandlik kogu – parlament ehk Ülemraada. «Võimuasendused kriisiolukordades on ette nähtud  põhiseaduses ning seda on ka õigesti kasutatud. Põhiseaduslikku korda ja sellest lähtuvat institutsionaalset ülesehitust ei väära riigipea Janukovitchi põgenemine riigist. Kriisis riigi hülgamine on samaväärne riigireetmisega ning sellega kaotas Janukovitch  oma legitiimsuse,» lausus Maruste.

Keskerakonna esimees Edgar Savisaar märkis märtsis, et olukord Ukrainas saab hakata lahenema alles pärast riigis legitiimse võimu tekkimist, sest praegusel kaikameeste diktaadi järgi moodustatud valitsusel pole ei mandaati ega võimekust oluliste küsimuste lahendamisel.

 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles