McCain Eestis: on vabandamatu, et me pole aidanud Ukrainal end kaitsta

Kadri Veermäe
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA senaatorid John McCain (vasakul) ja John Hoeven täna Tallinna lennujaamas pressikonverentsil.
USA senaatorid John McCain (vasakul) ja John Hoeven täna Tallinna lennujaamas pressikonverentsil. Foto: Tairo Lutter / Postimees

Eestis kahepäevasel visiidil käinud USA senaatorid John McCain ja John Hoeven rõhutasid täna Tallinnas, et lääs peab Venemaa käikudele Ukrainas ulatuslikult vastama.

«Me peame üheskoos vastama Venemaa ebaseaduslikule Krimmi annekteerimisele ja praegu toimuvale sõjalisele sekkumisele Ida-Ukrainas,» sõnas McCain Tallinna lennujaamas toimunud pressikonverentsil. McCain lisas, et lääs peab Ukrainale andma ka senisest palju suuremat diplomaatilist, rahalist ja ka militaarset abi.

«On vabandamatu, et me pole aidanud Ukraina valitsusel end kaitsta,» sõnas Ukrainale relvade saatmist pooldav McCain täna Tallinnas. «Ukrainal pole kaitserelvastust, neil on vaja öise nägemise prille, tankitõrjerelvi. Neil on tarvis end kaitsta. Mul on häbi, et me ei anna neile enesekaitsevahendeid,» teatas McCain.

Eile teatas USA välisministri John Kerry nõunik Thomas Shannon, et USA kaalub ka Ukrainale relvade saatmist, kuid Shannon lisas,et praeguses punktis ei saa ta öelda, kas nad seda ka teevad. Valge Maja pole seni Ukrainale sõjalise abi andmist pooldanud.

McCain ütles, et tema hinnangul peab iga NATO liige praeguses olukorras tegema täiendavaid investeeringuid – vähemalt kahe protsendi ulatuses SKP-st, nagu seda teeb Eesti, kuid mitte Läti või Leedu.

McCain lisas, et on eestlastega nõus, et Vene tegutsemine Ukrainas näitab ka seda, et USA, ÜRO ja NATO ei saa jätkata tavapärast suhtlust Venemaaga. «Vene tegudele tuleb reageerida,» ütles McCain, kuid lisas, et see ei tähenda külma sõja juurde naasmist.

«Vladimir Putini neoimperiaalne käitumine on täielikus vastuolus meie arusaamaga Euroopast,» sõnas McCain.

Senaator Hoeven rõhutas tänasel pressikonverentsil, et tähelepanu tuleb pöörata ka energiajulgeolekule, eriti Euroopa energiasõltuvusele Venemaast

«Eesti saab Gazpromilt väga vähe oma energiast, muidu on see tugevuseks, aga praeguses olukorras nõrkuseks. Tuleb välja mõelda sobivaid vastulööke Putinile,» sõnas Hoeven. Ta tõi välja, et USA toodab rohkem maagaasi, kui tal seda tarvis on ning ülejääki võiks hoopis Euroopasse müüa. «Meil on vaja turge ja teil on vaja energiat. See oleks osa laiaulatuslikust vastusest Venemaale, ütles Hoeven.

Eestist sõitsid USA senaatorid täna edasi visiidile Lätti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles