Ilves: NATO tegi Gruusiaga suure vea

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
NATO logo
NATO logo Foto: Wikipedia.org

President Toomas Hendrik Ilves kordas Saksa ajalehele Die Welt antud intervjuus oma seisukohta, et NATO tegi Gruusiale liikmelisuse tegevuskava mitteandmisega suure vea.


«NATO otsustas kevadel Bukarestis toimunud tippkohtumisel mitte anda Gruusiale NATOga liitumise tegevuskava. Venemaa tõlgendas seda sammu kui rohelise tule andmist Gruusia vastu astumiseks,» ütles Ilves.



President tõdes, et liikmelisuse tegevuskava ei tähenda automaatselt, et sellele järgneb alliansi liikmeks saamine ning NATO liikmelisust võib oodata 15 aastat või rohkemgi.



«Kuid NATO oleks andnud liikmelisuse tegevuskavaga Thbilisile ja eelkõige Moskvale olulise signaali,» sõnas Ilves.



Ilves kordas Saksa ajalehele antud intervjuus oma seisukohta, et Eesti ja teised Balti riigid ei ole pärast Gruusia sündmusi otseses ohus.



«Lõppude lõpuks oleme me siiski NATO liikmed,» nentis ta.



Ilvese hinnangul ei saa tõsiselt võtta väiteid, et praegu Gruusias toimuv on Moskva vastusamm Gruusia vägede sisenemisele Lõuna-Osseetiasse.



«Vene vägede mobiliseerimine algas juba maikuus. Seda kirjutab tunnustatud Vene militaarekspert Pavel Felgenhauer Novaja Gazetas. Ei ole võimalik mõne tunniga valmistada ette 12 000 sõdurit ja 1000 tanki, ilma et sellele oleks eelnenud pikk ja põhjalik ettevalmistus,» tõdes Eesti riigipea.



Ta tõi näiteks, et Euroopa Liidu kiirreageerimisjõud vajavad lahinguvalmiduse saavutamiseks umbes kolm kuud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles