Uus heliloojate liidu esimees tahab luua muusika arengukeskuse

Marian Männi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Märt-Matis Lill
Märt-Matis Lill Foto: Sille Annuk / Postimees

Eile õhtul Eesti Heliloojate Liidu (EHL) uueks esimeheks valitud helilooja Märt-Matis Lill tahab luua eesti muusika arengukeskuse, kus rõhuasetus on süvamuusika ja eesti heliloomingu edendamisel ning töötab selle nimel, et loomingut tellitaks ka väljaspool Eestit.

EHLis toimunud üldkogul valiti senise Olav Ehala asemel esimeheks Lill, kes on siiani olnud aseesimees.

2001. aastal esimehe ametisse valitud ning korduvalt tagasi ametisse valitud helilooja Olav Ehala jätkab tööd EHLi juhatuse liikmena.

Peale uue eesti muusika arengukeskuse loomise soovib Lill elavdada suhtlust välismaiste kolleegide ja heliloojate liitudega, et tihendada suhtlust, luua otsekontakte ja seekaudu suurendada huvi ja teadmisi eesti heliloomingu vastu.

Ideaaliks oleks Lille sõnul olukord, kus erinevate eesti heliloojate loomingut tellitaks ja esitataks regulaarselt ka väljaspool Eestit. 

Üheks prioriteediks on tema jaoks ka eesti muusika osakaalu suurendamine nii raadios kui kontserdikavades.

Oluline on Lille sõnul ka pidev suhtlus kultuuri- ja haridusministeeriumiga selle nimel, et heliloojate huve ja arvamusi võetaks oluliste otsuste langetamisel kuulda ning teostataks eesti heliloomingu arenguks võimalikult soodsat kultuuri- ja hariduspoliitikat. 

Lill õppis kompositsiooni Lepo Sumera juures Tallinna Muusikakeskkoolis. Aastatel 1998-2004 õppis ta heliloomigu erialal Sibeliuse Akadeemias Veli-Matti Puumala juures ning on end kompositsiooni alal täiendanud Louis Andriesseni, Michael Jarrelli, Luca Francesconi ja Magnus Lindbergi meistrikursustel.

2000. aasta suvel osales ta stipendiaadina IRCAM-i suvekursustel Helsingis ning 2003. ja 2004. aastal Centre Acanthes'i suvekursustel Avignonis ja Metzis.

Alates 1997-2004 õppis Lill paralleelselt heliloomingu õpingutega japanoloogiat, sinoloogiat ja filosoofiat Helsingi Ülikoolis. 

Lill on Eesti Heliloojate Liidu liige alates 2000. aastast.

Lille muusikateoseid on esitatud regulaarselt kontsertidel ja festivalidel Eestis ja välismaal. Ta on teinud koostööd mitmete eri kunstivaldkondade esindajatega ning kirjutanud muusikat arvukatele filmidele, tantsuetendustele, näitustele ja kunstiprojektidele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles