UNESCO väljendas sügavat muret olukorra pärast Krimmis

Helen Mihelson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Värske Vene passi omanikud Krimmi linnas Simferopolis.
Värske Vene passi omanikud Krimmi linnas Simferopolis. Foto: SCANPIX

Täna võttis ÜRO hariduse, teaduse ja kultuuri organisatsioon (UNESCO) vastu Eesti, Rootsi, Ühendkuningriigi, Ameerika Ühendriikide ja Ukraina algatatud resolutsiooni olukorra kohta Krimmis, milles väljendatakse sügavat muret, et Vene sõjaväe kohalolu Krimmis ohustab sealsete elanike võrdväärset ligipääsu haridusele ja sõnavabadusele.

UNESCO kinnitas ka, et ei tunnusta Krimmi Venemaa osana. Samuti avaldas UNESCO resolutsioonis sügavat muret, et Vene sõjaväe kohalviibimine võib seada ohtu UNESCO maailmapärandi kaitsmise Krimmis, teatas välisministeerium.

Eesti alalise esindaja UNESCO juures suursaadik Marten Koka sõnul on UNESCO tänane otsus Krimmi olukorra kohta veenev tõestus sellest, et rahvusvaheline üldsus ei tunnista Krimmi annekteerimist ja on sügavalt mures sealsete arengute pärast.

«Kuigi UNESCO on ÜRO haridus- ja kultuuriorganisatsioonina apoliitiline, kuuluvad haridusele liigipääsu tagamine ja sõnavabaduse teemad UNESCO mandaadi alla. Venemaa tegevus Krimmis annab UNESCO-le muretsemiseks küllaldaselt põhjust,» lisas suursaadik Kokk.

UNESCO resolutsiooni poolt hääletas 28, erapooletuid oli 20 ning vastu 4 riiki.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles