Ukraina ei nõustu neljapoolsetel kõnelustel siseasju arutama

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ukraina võitlejad Iziumi lähistel.
Ukraina võitlejad Iziumi lähistel. Foto: SCANPIX

Ukraina välistas täna oma siseasjade arutamise Genfis peetavatel neljapoolsetel kõnelustel Venemaa, USA ja Euroopa Liiduga.

«Meie kavandatavate kõneluste ainus eesmärk on deeskaleerimine, olukorra deeskaleerimiseks tegelike võimaluste leidmine,» ütles Ukraina saadik ÜRO Genfi esinduses Juri Klõmenko.

«Ukraina ei hakka sellel kohtumisel Ukraina siseasju arutama,» kinnitas ta.

Moskva nõuab, et Genfi kõnelustest võtaksid osa ka venemeelsed separatistid. Separatistide nõudmised ulatuvad suuremast autonoomiast ja Ukraina föderaalriigiks muutmisest Venemaaga liitumiseni, nagu juhtus märtsis Krimmiga pärast Vene vägede sissetungi all läbi viidud referendumit.

Kiiev, kes süüdistab rahutuste ja separatistmi õhutamises Venemaad, ei ole riigi ida- ja kaguosa esindajate Genfi kõnelustele tulekuga nõus.

«Me ei hakka Ukraina föderaliseerimist arutama,» rõhutas Klõmenko.

«Me usume, et Ukraina regioonid peavad saama rohkem vabadust, ja Ukraina valitsus on praegu vägagi detsentraliseerimise, regioonidele suurema võimu andmise poolt, aga föderaliseerimisest me ei räägi.»

Venemaa on alates Ukraina Moskva-meelse presidendi Viktor Janukovõtši kukutamisest veebruaris pidevalt süüdistanud Ukraina valitsust riigi venekeelse vähemuse õiguste rikkumises, õigustades sellega ka Krimmi annekteerimist.

Teisipäeval hoiatas Vene välisminister Sergei Lavrov Kiievit separatistide vastu jõu kasutamise eest ja ütles, et see seaks ohtu neljapäevaks kavandatud kõnelused.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles