Kross: mind peeti Sofias kinni poolteist tundi

Andres Einmann
, postimees.ee päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eerik-Niiles Kross.
Eerik-Niiles Kross. Foto: Peeter Langovits

Bulgaarias Sofia lennujaamas eile segaduse tõttu kinni peetud Eerik-Niiles Krossi sõnul võttis kogu intsident aega umbes poolteist tundi, kuni piirivalve tuvastas, et teda tõepoolest Interpoli andmebaasis pole.

«Iseenesest on muidugi kummaline, et Euroopa Liidu riigi pealinna lennuväljal ei ole see andmebaas reaalajas nähtav. Võimalik, et bulgaarlased kasutavad vanu andmeid, lõplikult välistada ei saa ka venelaste katset endast märku anda,» ütles Kross Postimehele.

Kross lausus, et Interpol on praegu keelanud oma kanalite kasutamise venelaste taotluse vahendamiseks.

Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) aseesimehe Krossi sõnul oli ta eile teel Bulgaariasse ühele Ukraina teemalisele rahvusvahelisele kohtumisele, kui tal paluti lennujaamas kõrvale astuda, maha istuda ja oodata. «Mingisse kinnissesse ruumi mind ei pandud ja samuti ei võetud mult oodates asju ära,» rääkis Kross.

Krossi sõnul helistas ta ise Eestisse Interpoli inimestele ja palus segadust selgitada.

«Bulgaarlased oli viisakad, ehmatanud ja vabandasid ette ja taha. Ajakaotuse valurahaks anti mulle Bulgaaria välisministeeriumi autojuht kasutada, nii et kokku lepitud kohtumistele jõudsin kenasti. Viibisin Sofias tööasjus, toimus paar rahvusvahelist kohtumist seoses Ukraina kriisiga,» sõnas Kross.

Mis laadi kohtumisega Bulgaarias tegemist oli, jättis Kross lähemalt kommenteerimata. Ta jõudis täna pärastlõunal Eestisse tagasi.

Krossi sõnul on ta käinud välisriikides korduvalt ka ajal, mil Interpoli vaidlus oli käimas. «Nagu teada, otsustab isiku sisselaskmist iga riik suveräänselt. Reisides pean loomulikult silmas sõidusihi poliitilisi hoiakuid,» märkis ta.

Venemaa võimud sisestasid endise luurekoordinaatori Eerik-Niiles Krossi tagaotsimisteate Interpoli andmebaasi mullu 18. oktoobril, kaks päeva enne Eestis toimunud kohalike omavalitsuste volikogude valimisi. Kross oli sel ajal IRLi kandidaat Tallinna linnapea kohale.

Interpoli liikmesriikide komisjon hakkas Krossi tagaotsitavate nimekirjast eemaldamist arutama 30. jaanuaril. Interpol eemaldas Krossi tagaotsitavate internetilehelt veebruari keskel.

Venemaa põhjendab Krossi tagaotsimist kahtlusega, et ta oli seotud laeva Arctic Sea kaaperdamisega 2009. aasta suvel. Kross ise on nimetanud süüdistusi absurdseteks. Juhtunut uurinud Eesti riigiprokuratuuri teatel ei anna kogutud tõendid alust Krossi kahtlustamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles