ERRi juhina jätkav Allikmaa lubab käitumisviisi muuta

Tuuli Koch
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ERRi nõukogu koosolekul tehtud vaheajal käis Allikmaa korraks väljas, lubades kohe tagasi tulla. Naasis aga teisest uksest Ruussaare seltsis.
ERRi nõukogu koosolekul tehtud vaheajal käis Allikmaa korraks väljas, lubades kohe tagasi tulla. Naasis aga teisest uksest Ruussaare seltsis. Foto: Mihkel Maripuu

Rahvusringhäälingu sisetüli puhvermeheks toodud senine BNSi juht Ainar Ruussaar ja ERRi nõukogu kartus kaua kestva töövaidluse ees otsustasid Margus Allikmaa juhikohale jäämise.

Nõukogu tegi üleeile õhtul üle nelja tunni kestnud koosolekul valiku töötajate poolt või pigem enese säästmiseks. Nimelt kartis nõukogu, et Allikmaa on enda kaitsmiseks väga hästi juriidiliselt ette valmistanud ja kui nõukogu ta ametist vabastab, järgneb sellele pikk töövaidlus, kus pole kindel, et ühe toimetuse juhi vabastamist (mis on ettevõtte juhi pädevuses) kuigi suureks juhtimisveaks peetakse ja Allikmaa saab õiguse.

Meenutuseks: Allikmaa vabastas 25. märtsil ametist sporditoimetuse juhi Marko Kaljuveeri, kellel on täna viimane tööpäev, ja Allikmaa otsuse järel otsustas lahkuda ka senine juhatuse liige Hanno Tomberg.

ERRi nõukogu hääletus oli salajane, aga juba enne hääletamist oli kuulda, et poliitikud Igor Gräzin ja Jaak Allik toetavad pigem Allikmaad. Kuna kaheksaliikmelises nõukogus pidi hääletustulemus jääma 6:2, aga hääled jagunesid 4:4, siis spekuleeritakse, et Allikmaa jätkamise poolt olid ka nõukogu juht Agu Uudelepp ja nõukogu liige Rain Tamm. Vastu võisid seega jääda Krista Aru, Mart Luik, Priit Sibul ja Priit Toobal.

Ruussaare toomine juhatuse liikmeks oli käik, mida ei osatud ette näha ja mis tuli üllatusena ka ETV maja rahvale. Teletöötajate seas valitseb hetkel peamiselt meeleolu, et pärast nõukogu otsust pole põhjust enam barrikaadidel võidelda ning tuleb need kaks ja pool aastat, mis on Allikmaale juhina alles jäänud, tööd edasi teha.

Ruussaare toomist tüliolukorra piksevardaks peetakse Allikmaa targaks käiguks, kuna paljud ERRi töötajad on Ruussaare juhtimise all juba olnud ja neil on sellest ajast positiivsed mälestused. Küll aga seisab töine aeg ees Allikmaal, kes peab suutma kuidagi taastada töörahu ja usalduse.

Margus Allikmaa, kuidas te nüüd edasi lähete?

Seis oli ja on keeruline, ja keerulised seisud ei lahene üleöö. Sellega tuleb tööd teha.

Kuidas see töö välja näeb? Probleemid ja mured on ju pikaajalised. Teie maja inimesed ütlevad, et Hanno Tomberg juhatuse liikmena oli meeskonna mootor, sisuline juht, kes huvitus ka maja siseelust. Kritiseeritakse, et teile meenusid töötajad ainult siis, kui oli vaja väljast tulnud surve järel töötajatelt seletuskirju nõuda.

Vast see päris nii ikka ei ole. Minu plaan on väga lihtne. Tahan veel kord kuulata, mis olid need asjad, mis minu senise seitsme ametiaasta jooksul lubasid kõigil rahulikult tööd teha ja nüüd siis pääsesid valla, tekitasid sellise suure sisepinge. Sellest olukorrast on õppida ja omad järeldused teha. Ja käitumisjoonist tuleb muuta. Suhelda rohkem. Mis siin öelda.

Ainar Ruussaare mängutoomine oli teil väga nutikas käik: paljud inimesed on tema juhtimise all varem ERRis töötanud ja sellest on reeglina positiivsed kogemused. Milline saab olema Ruussaare roll? Sama, mis Tombergil?

Laias laastus on jah nii, et ka Hanno vastutas sisu eest – sisu uuenemise, sisu tootmise eest. Vastutas ajakirjandusliku poole eest. Täpselt samasugune vastutus läheb laias laastus Ainarile.

Kindlasti vaatame Ainariga koos kogu juhatuse tööjaotuse üle. Meil on alati olnud paberil fikseeritud kindel tööjaotus ja kindlasti me seda uuendame ja täpsustame. Vana enam ei kehti ja tuleb uue liikmega uus teha. Laias laastus jääb ajakirjanduslik sisu ja selle eest vastutamine Ainari peale.

Mis saab neist ERRi töötajatest, kes oma kolleegide kaitseks avalikud toetuskirjad kirjutasid, teid sisuliselt umbusaldasid ja kritiseerisid? Kas nad saavad oma tööd rahulikult edasi teha?

Jah, minu poolest küll. Minul mingit kättemaksuhimu küll pole.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles