Briti alamkoja esimees: Eesti sõdurid on tohutult muljet avaldanud

Tiina Kaukvere
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Briti parlamendi alamkoja esimees John Bercow.
Briti parlamendi alamkoja esimees John Bercow. Foto: Erik Peinar / riigikogu kantslelei

Briti parlamendi alamkoja esimees John Bercow kinnitas täna Eesti riigikogule ettekannet pidades, et Eesti ja Suurbritannia vahel laieneb kaitsepoliitikas partnerlus tulevikus veelgi. Briti väejuhtidele on eriti muljet avaldanud Eesti sõdurite professionaalsus Afganistanis.

John Bercow kinnitas, et Ukrainas puhkenud poliitilisele kriisile on alamkojas palju aega pühendatud.

«Hiljuti kuulas parlament ära meie kaitseministri Philip Hammondi teate Kuninglike õhujõudude Typhoon-tüüpi hävitajate saatmise kohta Balti riikide õhuturbe tugevdamiseks ja avaldas sellele toetust ning mul on hea meel, et praegu tehakse ettevalmistusi nende saabumiseks Leedusse selle kuu lõpus,» teatas Bercow.

Ta lisas, et tal on hea meel märkida, et mais tuleb Eestisse jälle suurel arvul Briti sõdureid, et osaleda Eesti tähtsaimal sõjalisel õppusel Kevadtorm. «Mõlemad sündmused rõhutavad meie sügavat huvi tegeleda Eesti julgeolekuga,» lisas Bercow.

 Ta kinnitas, et kaitsepoliitika puhul laieneb tulevikus partnerlus veelgi.

«Ma tean, et Briti väejuhtidele on tohutult muljet avaldanud nende Eesti sõdurite professionaalsus ja võimekus, kellega koos nad teenisid Helmandi provintsis Afganistanis. Kaitseleping, millele meie kaks riiki detsembris alla kirjutasid, kohustab meid hoidma tulevikus veelgi tugevamaid sidemeid, mis hõlmab ka tööd, mida me koos teeme ühise ekspeditsioonikorpuse arendamiseks,» ütles Bercow.

Eestil tehnoloogialiidri maine

Lisaks sellele on prints Harry visiit Eestisse maikuus Bercow' hinnangul võib-olla kõige eredamalt nähtav viis, kuidas Inglismaa saab tänada Eestit.

Bercow saabus Eestisse peaasjalikult, et tutvuda siinsete e-lahendustega.

Ta on loonud Ühendkuningriigi digitaalse demokraatia komisjoni, mille eesmärgiks on arutada, kuidas saaks ära kasutada digitaalse maailma pakutavaid võimalusi.

«Teie riik peaks olema uhke selles valdkonnas saavutatud tehnoloogialiidri maine üle. Kõigi jaoks, kes sellel alal uusi ideid otsivad, on Eesti kiiresti muutumas E-estiks. Samuti näitab see teie rahva laiemat, hämmastavat edukust viimase 25 aasta jooksul mitte ainult iseseisvuse taastamisel, vaid ka oma identiteedi maksmapanemisel. See on koht, kuhu inimesed – nagu ka mina täna – tulevad, et vaadata, milline on tulevik,» kinnitis Bercow.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles