Eesti kavatseb Hollandilt osta 44 lahingumasinat

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hollandilt ostetavad jalaväe lahingumasinad CV9035NL
Hollandilt ostetavad jalaväe lahingumasinad CV9035NL Foto: army-technology.com

Valitsus arutas täna kabinetinõupidamisel Hollandi Kuningriigilt 44 jalaväe lahingumasina CV9035NL ja toetussoomukite ostmist.

Kaitseminister Sven Mikser rõhutas, et tegemist ei ole tankidega, küll aga aga väga võimekate relvasüsteemidega. «Senised soomukid on eeskätt jalaväelaste transpordiks, kuid lahingumasinad on sellised, mis on võimelised opereerima ka lahinguväljal koos tankidega,» ütles Mikser valitsuse pressikonverentsil.

Lahingumasinate võimekuse saaks endale üks pataljon.

Kaitseministeerium peab Hollandi kaitseministeeriumiga nende masinate hankimiseks läbirääkimisi juba mõnda aega.

Mikser ütles, et loodetavasti on edasine läbirääkimiste kulg kiire ja tõhus, sest tegu on sõbraliku partneriga. «Lisaks Hollandile on see süsteem kasutusel ka Taanis, lisaks on sama perekonna masinad Soomes, Rootsis, Norras, aga ka Šveitsis.»

Mikser ütles, et nende masinate hankimine annab Eestile endale iseseisva kaitsevõime, millel on tugev heidutusfunktsioon, mis on praeguses julgeolekuolukorras väga oluline.

Valitsus otsustas eelmise aasta jaanuaris riigikaitse arengukava kinnitamisel luua maaväele soomusmanöövrivõime. Soomusmanöövri võime loomise eesmärk on tõsta maaväe tulejõudu, liikuvust ja kaitseväelaste kaitstust.

Soomusmanöövrivõime loomiseks näeb riigikaitse arengkava ette kolme suurhanget, mis tõstavad märgatavalt meie maaväe lahinguvõimet: jalaväe lahingumasinad, mis suudaksid lahinguväljal võidelda koos tankidega, liikursuurtükid ja kolmanda põlvkonna tankitõrjeraketisüsteemid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles