Kiisler: mobiilide jälgimine võimaldab teha paremaid otsuseid

Martti Kass
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Regionaalminister Siim Kiisler ütles täna regionaalse pendelrände uuringu lõpuseminaril, et mobiilpositsioneerimise teel saadud teave elanike kohta saab aluseks tuleviku regionaalpoliitika ja teiste valdkondade kavandamisel.

Kiisleri sõnul annab uudne kogu riiki hõlmav uuring ajakohast infot, mida meil seni pole olnud.

Eestis on inimeste mobiilsus viimastel aastatel kasvanud, märkis Kiisler. Liigutakse nii kodu- ja töökoha, kui ka vaba aja veetmise keskuste vahel. Ka hooajalised muutused on märgatavad.

«Ligikaudu 5 protsenti inimestest näiteks liigub suvel kuuks ajaks keskustest väiksematesse omavalitsustesse,» ütles Kiisler.

Minister rõhutas, et teave regionaalsest mobiilsusest on vajalik mitte ainult avalikule sektorile, vaid ka ettevõtlusele.

«Kindlasti on sellest uuringust palju õppida näiteks ühistranspordi planeerimisel. Samas pean väga oluliseks, et suudame siit saadavat teavet vahendada ka erasektorile. Nii saame üheskoos aidata kaasa Eestis efektiivsema ettevõtluskeskkonna ja mugavama elukeskkonna tekkele,» selgitas minister.

Uuringu koostamisel on lähtutud uudsest mobiilside anonüümsete kõnetoimingute jälgimise metoodikast, mille on välja arendanud Tartu Ülikooli spin-off ettevõte Positium LBS ja Tartu Ülikooli geograafia osakond.

Uuring valmib siseministeeriumi tellimusel Tartu Ülikooli inimgeograafia ja regionaalplaneerimise õppetoolis 25. juuliks 2010.

Kogu projekti tulemusena valmistatakse ette ka teaduslik metoodika ja mobiilpositsioneerimise andmebaas rahvastiku lühiajalise mobiilsuse pidevaks seireks, mis on oluliseks täienduseks senisele rahvastiku ja rändestatistikale ja alternatiiviks pikemaajalise väldaga rahvaloendustele. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles