Liiklusseadus lubab ratast juhtida ka ühe käega

Veiko Pesur
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kui on vaja kiivrit kohendada, siis võib ühe käe lenksust lahti lasta.
Kui on vaja kiivrit kohendada, siis võib ühe käe lenksust lahti lasta. Foto: SCANPIX

Riigikogu suutis kolmandal katsel lõpetada liiklusseaduse eelnõu teise lugemise, mis on seni  palju küsimusi tekitanud jalgratturite sõiduruumi osas. Uue ettepanekuna kadus eelnõust kohustus juhtida ratast kahe käega.


Eelnõud riigikogu ees tutvustanud majanduskomisjoni liige Margus Lepik rääkis, et pärast 2. juunil katkenud eelnõu teist lugemist laekus majanduskomisjonile kokku 23 muudatusettepanekut.

Lepiku sõnul võtsid komisjonis taas pikka aega ja põhjalikku arutelu jalgrattaliiklusega seonduvad ettepanekud, millest olulisim on lubada jalgratturid kõnniteel sõitma. Muudatusettepanekutega lubatakse jalgratturil sõita kõnniteel, kui sõiduteel sõitmine on tee seisukorra tõttu oluliselt raskendatud. «Muudatusega mõeldakse seda, et kui näiteks tee ääres on suured augud, mis teevad sõitmise ratturile ohtlikuks, vihmaga on tekkinud suured lombid või talvel lumevallid tee ääres ja jääkonarused,» selgitas Lepik.

Veel kohustatakse rattureid, kellel seaduse alusel on õigus kasutada kõnniteed rattal liiklemiseks sõitma jalakäija vahetus läheduses jalakäija tavakiirusega viis kilomeetrit tunnis.

Üks roheliste ettepanek lubaks ratast juhtida ka ühe käega. «Rohelised leidsid, et rattaga võib sõita ka ühekäeline inimene ning ei ole proportsionaalne nõuda näiteks nina nuuskamiseks või prillide kohendamiseks iga kord ratta peatamist. Majanduskomisjon arutas ka seda ettepanekut ja eelnevalt töögrupis. Me vormistasime koostöös eelnõu algatajaga kompromissettepaneku, mille sõnastus on selline, et jalgrattur peab hoidma juhtrauda vähemalt ühe käega,» rääkis Lepik.

«Nii et, lugupeetud jalgratturid, kuulsin siit saalist ka hüüdeid, edaspidi võite sõita vahelduseks ka ühe käega, kui on vaja teise käega mingeid muid toiminguid teha, näiteks võtta jooki pudelist,» lisas Lepik.

Silver Meikar tõi ühe olulise muudatusena uuest seadusest välja, et jalgratturil on õigus kasutada sõidutee paremat äärt ka rattatee olemasolu korral. «Ehk võtame jalgratturid, kes sõidavad 40, 50 või 60 kilomeetrit tunnis, me ometi ei taha ju, et nad kasutaksid jalgrattateed, kus teised jalgratturid sõidavad 10-20 kilomeetrit tunnis ja lisaks kasutavad seda teed veel näiteks rulluisutajad. Ja selline muudatus lahendab ära kõikide nende probleemi, kes näiteks teevad jalgrattasporti,» märkis ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles