Jesse: Eestis on liikluskahju hüvitamise piir miljon eurot

Andres Einmann
, postimees.ee päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Liikluskindlustuse Fondi juhatuse esimees Mart Jesse.
Eesti Liikluskindlustuse Fondi juhatuse esimees Mart Jesse. Foto: Peeter Langovits / Postimees

Eesti Liikluskindlustuse Fondi juhatuse esimehe Mart Jesse sõnul peab iga riik vastavalt Euroopa Liidu liikluskindlustuse direktiivile tagama oma territooriumil miinimumlimiitide piires liikluskahjude hüvitamise ning varakahjude puhul on piir miljon eurot.

«Varakahjude puhul on miljoni eurone piir ja isikukahjude puhul viie miljoni eurone piir. Kui eilse Raasiku rongiõnnetuse puhul peaks selguma, et rongi ja raudtee remont maksavad kokku üle miljoni euro, siis kindlustuse osa sellest piirdub miljoniga. Üle miljoni euro suuruse kahju puhul jagatakse kahjud proportsionaalselt kahjukannatajate vahel. Kui kahju miljoni euroni välja ei ulatu, siis saavad kõik kannatanud täies ulatuses oma hüvitise kätte,» ütles Jesse Postimehele.

Jesse sõnul ei ole Raasiku rongiõnnetuse kahjude hüvitamine liikluskindlustuse fondi ülesanne ka siis, kui kahju peaks ületama miljonit eurot.

«Liikluskindlustuse fondil tekib kahju hüvitamise kohustus siis, kui õnnetusse satub Eestisse tulnud Euroopa Liitu mittekuuluva riigi sõiduk, mis on ostnud Eestisse sisenedes piirikindlustuse. Eestis on piirikindlustuse andja liikluskindlustuse fond. Kõige kurbloolisem hüvitamise kohustus tekib meile siis, kui kindlustusandja on pankrotistunud, siis me peame hüvitama kindlustusandja eest need kahjud. Aga ERGO puhul kindlasti seda kahju kaasa ei tule, kuna  tegemist on maailma ühe suurima kindlustusseltsiga,» rääkis Jesse.

Ta märkis, et vara omanikel on võimalik teha oma varale veel eraldi täiendava vabatahtliku kindlustuskaitse.

«Teinekord on veoettevõtjad ostnud täiendava kõrgema hüvituslimiidiga vastutuskindlustuse. Raasiku rongiõnnetuse puhul ei oska ma täpselt öelda, aga kui ERGO teatas, et nad hüvitavad kuni miljon eurot, ju siis selle juhtumi puhul täiendavat kindlustuskaitset ei ole,» sõnas Jesse.

Eile Raasiku ülesõidul rongiga kokku põrganud veoauto liikluskindlustuse leping oli sõlmitud ERGOs ning selle tekitatud kahju hüvitab ERGO kindlustus. Vastavalt kehtivatele piirmääradele hüvitatakse varale, sealhulgas rongile, tekkinud kahju kuni miljoni euro ulatuses, teatas ERGO kindlustus.

Rongis hukkunu omastele hüvitatakse matusekulud ja juhul, kui oli ülalpeetavaid, siis ka elatise vähenemise osa neile. Samuti hüvitab ERGO 12 õnnetuses vigastatu ravikulud ning vajadusel ka muud tervisega seotud kahjud.

Elron avas spetsiaalse veebilehe www.elron.ee/kahjuteave, kus on välja toodud selgitused, millise info millisel kujul ja kellele täpselt peaks Raasiku õnnetuses osalenud reisijad esitama, et kindlustusandjad saaks tekkinud kahju hüvitama asuda.

Eile Raasikul õnnetusse sattunud nelja vaguniga diiselrongi maksumus on umbes kuus miljonit eurot.

Harjumaal Raasiku raudteeülesõidul põrkasid eile pärastlõunal kokku Tallinna-Tartu reisirong ja veoauto. Õnnetuses hukkusid veoki juht ja üks rongireisija, vigastada sai 12 inimest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles