Suri kirjanik Gabriel García Márquez

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gabriel García Márquez.
Gabriel García Márquez. Foto: SCANPIX

Neljapäeval suri 87-aastaselt kopsupõletiku tagajärjel maailmakuulus Colombia kirjanik ja maagilise realismi tähtautor Gabriel García Márquez.

6. märtsil 1927. aastal Aracatacas Colombias sündinud kirjaniku tuntuim romaan oli «Sada aastat üksildust» (Cien años de soledad; 1967), mis ilmus eesti keeles esmakordselt 1975. aastal Aita Kurfeldti tõlkes.

Lisaks romaanidele ja lühiproosale kirjutas ta ka filmistsenaariume ja publitsistikat, 1982. aastal pälvis García Márquez Nobeli kirjanduspreemia.

Pärast lõpetamata jäänud juuraõpinguid töötas ta alates 1950. aastast erinevate ajalehtede ja uudisteagentuuride juures korrespondendina, õppis filmikunsti ning hilisemail aastail töötas ka teleuudiste toimetajana ja andis välja oma ajakirja.

1999. aastal avastati kirjanikul vähkkasvaja. 2012. aastal teatas perekond, et García Márquezil diagnoositi Alzheimeri tõbi. Käesoleva aasta aprilli alul sattus ta hingamisteede ja muude vaevustega Mehhiko pealinnas haiglasse.

Eesti keeles on välja antud kümmekond Gabriel García Márquezi raamatut.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles