Soome endine kaitseminister: Putini jutt tekitas külmavärinaid

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elisabeth Rehn
Elisabeth Rehn Foto: SCANPIX

Endine Soome kaitseminister ning ÜRO erisaadik Bosnias ja Hertsegoviinas Elisabeth Rehn ütles Vladimir Putini eilse otseliini kohta, et jutt tekitas külmavärinaid ja kuskil taga kajas justkui Slobodan Miloševići hääl.

Rehni arvates oleks saanud Venemaa käitumist Ukrainas ette ennustada aastaid tagasi, vahendas yle.fi.

Ta on jälginud sündmuste kulgemist Ukrainas suure murega. Putini kõnedest oleks pidanud lugema Venemaa plaanide kohta märke välja juba varem, kuna võimule saades lubas ta kaitsta venelasi kõikjal, kus nad elavad.

«Tuli õudne kujutluspilt sellest, kui Serbia president Slobodan Milošević pidas kõne Kosovo Poljes ja teatas, et teid, serblasi, ei solvata ega peksta enam iialgi. Siin oli täpselt samasugune tunne. Mul tekkisid külmavärinad, kui seda kuulasin,» kirjeldas ta.

«Ja me teame, mis pärast seda kõne Balkanil juhtus: algas kodusõda, mis rebis endise Jugoslaavia katki.»

Elisabeth Rehni kinnitusel on maailmapoliitika karmistumas. «Siin on tunda sellist külma sõja mõningast kõrvamaitset,» lisas ta.

NATO on Ukraina kriisi tõttu suurendatud kohalolekut muu hulgas Baltimaades. Rehn on Soome NATOga liitumise poolt ja loodab, et seda mõtet ka kaalutaks. «Kui olukord on aga nüüd selline, siis oleks lapsik arvata, et meid kohe avasüli vastu võetakse. Me oleme praegu pisut keeruline juhtum,» selgitas ta.

Rehn ei usu, et sõjaoht võiks Ukrainast mujale Euroopasse levida, kuid ta mõistab neid, keda sõjaoht hirmutab. «See on asi, mis võib hirmutada ja tekitada ebakindlust. Meil on olnud nii, et oleme tundnud end kaitstuna ja asjad on arenenud hästi. Nüüd tuleb selline uus nimetaja, mida me ei suuda kontrollida.»

Palju tõenäolisemaks peab ta aga Soome endas tekkivat võimalikku ohtu. «Kardan, et tekib mingi vastasseis Soome kodanike ja siin elavate venelaste vahel ning seda küll ei tahaks näha.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles