Rice'i sõnul jälgib USA tähelepanelikult leppe rakendamist Ukrainas

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA presidendi rahvusliku julgeoleku nõunik Susan Rice.
USA presidendi rahvusliku julgeoleku nõunik Susan Rice. Foto: SCANPIX

USA jälgib tähelepanelikult, kas Venemaa peab kinni neljapäeval Genfis sõlmitud leppest olukorra de-eskaleerimiseks Ukrainas, teatas Valge Maja reedel.

Moskva peab astuma kiiresti samme venemeelsete separatistide ohjeldamiseks Ida-Ukrainas ja lubama Euroopa Julgeoleku- ja Koostööorganisatsiooni (OSCE) vaatlejad piirkonda, ütles Ühendriikide rahvusliku julgeoleku nõunik Susan Rice.

«Me ootame, et Venemaa austaks endale võetud kohustusi ja kasutaks oma vägagi arvestatavat mõjuvõimu, et ohjeldada ja tõmmata relvarühmitused välja hoonetest, mida nad okupeerivad,» sõnas Rice.

«Lähipäevil selgub, kas Venemaa peab leppest kinni,» ütles nõunik, ähvardades Moskvat vastasel juhul uute sanktsioonidega.

USA välisministeeriumi pressiesindaja väljendas samuti kahtlust, kas Venemaa kavatseb lepet ellu viia. «Venemaa on lähiminevikus demonstreerinud, et ei pea lepetest kinni. Loodame, et sel korral läheb teisiti,» ütles Psaki.

Venemaa, Ukraina, USA ja EL jõudsid neljapäeval maratonkõneluse järel kokkuleppele Ukrainas kujunenud pingelise olukorra de-eskaleerimiseks. Lepe näeb ette «ebaseaduslike relvarühmituste» desarmeerimist ning venemeelsete separatistide hõivatud administratiivhoonete vabastamist.

Kokkuleppe sõlmimise järel väljendas Ühendriikide president Barack Obama kahtlust, kas Moskva täidab endale võetud kohustusi. Ta hoiatas, et USA valmistab ette meetmed, mida Venemaale kehtestada, kui Ukraina idaosas olukord ei parane.

«Niisugused deklaratsioonid, nagu tehti Washingtonis kõrgeimal tasemel ... ei soodusta dialoogi õhkkonna tekkimist,» ütles Vene presidendi pressisekretär Dmitri Peskov reede õhtul. «Venemaad ei saa kohelda koolitüdrukuna ning vehkida paberiga, kuhu kirjutatakse täidetud ülesannete kõrvale linnukesi,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles