Küsitlus: enamus Ukraina kaguosa elanikest ei poolda Venemaaga ühinemist

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Meeleavaldaja Donetskis hõivatud hoone juures.
Meeleavaldaja Donetskis hõivatud hoone juures. Foto: SCANPIX

Ligi 70 protsenti Ukraina kaguosas asuva Donetski piirkonna elanikest ei toeta Venemaaga ühinemist, selgus täna avaldatud arvamusuuringu tulemustest.

Venekeelse Ukraina nädalakirja Zerkalo Nedeli tellitud ja Kiievi rahvusvahelise sotsioloogia instituudi (КМИС) poolt läbi viidud arvamusküsitluse järgi ei toeta 69,7 protsenti vastanuist Venemaaga ühinemist.

Donetskis, kus kohalikud separatistid on välja kuulutanud sõltumatu vabariigi ja kus tehakse ettevalmistusi «referendumi» korraldamiseks piirkonnale suurema autonoomsuse andmise üle, oli vastav näitaja 52,2 protsenti, 27,5 protsenti toetas Venemaaga liitumist.

Samast küsitlusest selgus, et 38,4 protsenti vastanuist pooldab Ukraina suuremat föderaliseerimist, mida nõuab ka Venemaa. 41 protsenti küsitletuist pooldas aga võimu detsentraliseerimist.  

Ukraina võimude suhtes oldi aga kriitilised. Umbes 74 protsenti küsitletutest leidis, et presidendi kohusetäitja Oleksandr Turtšõnov on ametis ebaseaduslikult, samal seisukohal oldi ka peaministri kohusetäitja Areseni Jatsenjuki osas.

57,2 protsenti Donetski piirkonna elanikkonna sõnul ei tunne nad, et nende õigusi oleks rikutud. 66,3 protsenti avaldas ka vastuseisu Venemaa sõjalisele interventsioonile. 46 protsenti piirkonna elanikest pidas võimalikuks kodusõja puhkemist. 16,4 protsenti leidis, et see on vältimatu.

Arvamusuuring viidi läbi kaheksas Kagu-Ukraina piirkonnas – Odessas, Nikolaejevis, Hersonis, Harkivis, Luganskis, Dnipropetrovskis, Zaporižžjas ja Donetskis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles