Lääne ametnikud: USA saadab Eestisse 150 sõdurit

Marian Männi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA armee väed marsivad Afganistanis eelmise aasta märtsis.
USA armee väed marsivad Afganistanis eelmise aasta märtsis. Foto: SCANPIX

USA plaanib Eestis ja Poolas läbi viia maavägede harjutusi, et hajutada oma NATO idanaabrite seas kartusi ajal, mil Venemaa viib läbi sõjalisi operatsioone Ukrainas ja selle lähedal, ütlesid lääne ametnikud reedel.

The New York Times kirjutas, et maavägede saatmine Ida-Euroopasse on osa laiemast NATO plaanist tugevdada liitlaste kaitset õhus, maal ja merel selles piirkonnas. See on vastuseks Venemaa viimase aja sammudele.

Veel ei ole selge, mida USA pärast vägede harjutusi Ida-Euroopas teha plaanib ja ka see mitte, kuivõrd need harjutused ärevust selles piirkonnas vähendada aitavad.

Plaanitud maavägede harjutused on äärmiselt tagasihoidlikud: Poola harjutused kestaksid umbes kaks nädalat ja osa võtaks 150 USA armee sõdurit.

Eesti pinnal läbiviidavad harjutused on sarnased, ütles suurimale Ameerika päevalehele lääne ametnik, kes soovis anonüümseks jääda, sest andis informatsiooni sisemise plaanimise kohta.

USA plaanib ka teisi viise, kuidas tagada pidev maavägede kohalolu Ida-Euroopas. Näiteks tuues siia roteeruvad väed või viies läbi veel harjutusi.

Mai alguses saabuvad Eestisse neli Taani hävitajat. Samas on NATO peasekretär Anders Fogh Rasmussen ka öelnud, et vajadusel saadavad nad Ida-Euroopasse lisavägesid järgmiste nädalate ja kuude jooksul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles