Poola välisminister: Venemaa pakkus meile osa Ukrainast

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Radosław Sikorski.
Radosław Sikorski. Foto: SCANPIX

Vene riigiduuma saadik Vladimir Žirinovski pakkus Varssavile saadetud kirjas Poolale osa Ukrainast, teatas Poola välisminister Radosław Sikorski.

«President Putin rääkis 2008. aastal NATO Bukaresti tippkohtumisel peetud kõnes, et Ukraina on kunstlik riik, mis on kokku pandud teiste riikide osadest,» ütles Sikorski usutluses Ühendriikide väljaandele Washington Post.

«Jah, me saime Venemaa riigiduuma asespiikrilt Vladimir Žirinovskilt kirja, milles tehti Poolale ettepanek võtta viis Ukraina piirkonda. Ta saatis sarnase kirja ka Ungarile ja Rumeeniale, milles tegi neile samuti territoriaalseid pakkumisi,» lisas Sikorski.

Sikorski sõnul pakuti kuu aega tagasi saadetud kirjas Poolale piirkondi, mis enne Teist maailmsõda kuulusid Poolale. Välisminister täpsustas, et Varssavi keeldus pakkumisest.  

Sikorski sõnul on Venemaa eesmärgiks takistada Ukrainal saada edukaks Euroopa Liiduga assotsieerunud riigiks. «Selleks peab ta Ukrainat destabiliseerima, häirima selle valimiskalendrit ja tegema keerulisemaks majandusreformide läbiviimise,» lisas minister.

Sikorski sõnul on põhjust muret tunda neil riikidel, kus on suur vene vähemus. «Need on Kasahstan, Valgevene ja ka Läti,» nimetas Sikorski, kelle sõnul tuleks loobuda postmodernistlikust illusioonist, et Euroopas on sõjaline konflikt mõeldamatu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles