Tutu sõnul on Kesk-Aafrika Vabariik «genotsiidi äärel»

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Desmond Tutu.
Desmond Tutu. Foto: SCANPIX

Nobeli rahupreemia laureaat Desmond Tutu ütles pühapäeval, et Kesk-Aafrika Vabariik on «genotsiidi äärel», kutsudes sõdivaid osapooli oma erimeelsusi ületama ja «õppima uuesti koos elama».

«Riigis kestev pealtnäha lakkamatu võitlus poliitilise võimu ja ressursside pärast on viimase 13 kuu jooksul viinud anarhia, vihkamise ja etnilise puhastuseni - riik seisab genotsiidi äärel; mõned ütleksid, et see on juba alanud,» ütles Tutu avalduses.

Kesk-Aafrika Vabariigis detsembris puhkenud vägivald kristlaste «anti-balaka» omakaitseüksuste ning moslemite vahel ei näita vaibumise märke.

Riigipöörete poolest tuntud KAV langes kaosesse aasta tagasi, kui Séléka islamimässulised kukutasid võimult kristlasest presidendi François Bozizé'i, kuid ei suutnud võimule pääsemise järel riigis korda tagada.

Tutu kutsus konflikti kõiki osapooli - kristlasi, moslemeid ja ateiste - «sallivuse vaimu taasleidma».

«Andestades me vabastame end ja külvame uue alguse seemned,» lisas ta.

Tutu sõnul peitub jätkusuutliku rahu võti KAVi rahva käes. Ta lisas, et riigis tegutsevad rahuvalvajad aitavad parandada «lõhutud süsteeme, nende seas politseid ja kohtusüsteemi».

Hetkel tagavad riigis korda 6000 Aafrika Liidu ja 2000 Prantsuse sõjaväelast. Euroopa Liit saadab neid toetama 800-mehelise väekontingendi.

Esimesed ELi väed jõudsid pealinna Banguisse eelmisel nädalal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles