Järvalased sõdivad hiigellauda vastu

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Järvamaa Väätsa inimesed paluvad vallavalitsust takistada kohalikul põllumajandusühistul rajamast nende kodude lähedusse 2000 lehma majutavat hiigellauta, kuna see langetab naabrite arvates nende kinnistu väärtust ja levitab sõnnikuhaisu.

Eesti üks suuremaid piimatootjaid Väätsa Agro kavatseb lähiajal ehitada Väätsa valda Ülejõe või Väljataguse külla lauda, kuhu mahuksid ettevõtte kõik 2000 lüpsilehma, kirjutab Järva Teataja.

Laudaehituse vastu allkirju kogunud Ester Veldre ei taha uuest laudast kuuldagi, sest siis langeks tema kinnistu väärtus ja samas külas elava 86-aastase tädi elamine mattuks sõnnikuhaisu.


Veldre ei mõista, miks tahab Väätsa Agro püstitada lauta inimeste kodude lähedusse. «Ma pole lauda vastu, kuid see tuleb rajada õigesse kohta,» sõnas ta.

Sõnnikuhais ulatuks Paidesse


Väätsalane Riina Annus kardab, et kui suurfarm rajatakse Ülejõe külla, mis asub Röa küla ligiduses, ei kannata sõnnikuhaisu pärast mitte üksnes sealsed inimesed, vaid Paidegi.

Ta ongi seda meelt, et kui hiidlaut plaanitakse linnale nii ligidale, tuleb arutlusse kaasata ka Paide linna juhid.


Annus kahtlustas, et põllumajandusühistu ja kohalik omavalitsus mängivad lauda suhtes kokku. «Nad tahavad lauda kiiresti valmis ehitada ja siis pärast laiutavad üksnes käsi,» ütles ta.


Annuse teada on Väätsa vallas palju paiku, kus niisugune laut kedagi ei häiriks. Tema meelest tahab Väätsa Agro rajada suurfarmi asulate lähedusse seetõttu, et siis on lihtsam tööjõudu palgata.

Uus laut parandaks kohalike elukvaliteeti


Väätsa Agro juhatuse esimees Tiit Tuuleveski pidas loomulikuks, et nii suure lauda ehitus tekitab vastukaja ja mõnel inimesel keevad emotsioonid üle. «Me ei taha kellegi elu halvemaks muuta,» lausus ta. «Tegelikult on meie soov panna Väätsa alevikus kinni kolm farmi, mis tähendab, et siin elava 500 inimese elukvaliteet paraneb.»


Tuuleveski sõnas, et uue laudaga tahab ettevõte tõhustada tootmist, mis vastab siis kõikidele loomapidamis- ja keskkonnanõuetele.


Tuuleveski selgitas, et kui esialgu oli kavas ehitada laut kas Ülejõe või Väljataguse külla, siis möödunud nädalal olnud avalikul arutelul tegid inimesed ettepaneku rajada see asukohaga poolteist kilomeetrit Väljataguse külast.

«Meile tähendab see ehitustööde kallinemist, kuid võtsime praegu ka selle variandi arutusele,» sõnas ta.


Tuuleveski palus kohalikel inimestel lauda asukoha valiku aruteludes kaasa lüüa, kuid emotsioonid kõrvale jätta ja säilitada kaine meel. «Kui keegi ütleb, et talle lauda ehitamine lihtsalt ei meeldi, siis see pole mingi põhjendus,» lisas ta.


Tuuleveski tunnistas, et kui jutt läheb 2000 loomaga laudale, tähendaks see paljudele inimestele justkui tuumakatastroofi. «Tegelikult on uued laudad keskkonnale palju ohutumad kui nõukogude ajal ehitatud,» lisas ta.


Tuuleveski lubas, et kui keegi muretseb lauda ligidusse jäävate maade väärtuse languse pärast, on Väätsa Agro nõus mõistliku hinnaga maad ostma või teise tüki vastu vahetama.


Väätsa vallavanem Kaja Sepp ütles, et 2000 lüpsilehmale lauda ehitus on üks valusamaid küsimusi, millega tal on tulnud vallavanemaks oleku ajal tegeleda. «Tunnistan ausalt, et mind natuke hirmutab mõte ehitada laut 2000 lehmale,» sõnas ta.


Samas mõistis Sepp kohaliku põllumajandusettevõtte soovi suurt lauta rajada, sest nõnda toota on odavam ja sama teed on läinud teisedki suurpiimatootjad.

Sepa meelest nii suurele laudale häid lahendusi polegi, sest kellegi elukvaliteet halveneb nagunii, tuleb leida lihtsalt lahend, kus kannatajaid on kõige vähem.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles