Venemaa ja USA nõuavad teineteiselt Genfi kokkuleppe täitmist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA välisminister John Kerry ning tema Vene ametivend Sergei Lavrov
USA välisminister John Kerry ning tema Vene ametivend Sergei Lavrov Foto: SCANPIX

Venemaa ja USA välisminister nõudsid esmaspäeval telefonivestluses teineteiselt Ukraina vaenupoolte mõjutamist, et nood möödunudnädalasest Genfi kokkuleppest kinni peaksid.

USA välisminister John Kerry ütles oma Vene kolleegile Sergei Lavrovile, et «käegakatsutavad sammud» peaksid sisaldama «avalikku üleskutset, et separatistid vabastaksid ebaseaduslikud hooned ja kontrollpunktid, soostuksid amnestiaga ja tegeleksid oma hädadega poliitiliselt», edastas USA välisministeeriumi esindaja Jen Psaki.

Vene välisministeerium teatas omakorda, et Lavrov palus Kerryl «avaldada Kiievile survet takistamaks tuisupäid verist konflikti provotseerimast ja julgustamaks Ukraina võime täitma rangelt oma kohustusi».

Venemaa, Ukraina, USA ja EL sõlmisid 17. Aprillil maratonkõneluse järel leppe Ukrainas kujunenud pingelise olukorra deeskaleerimiseks. Lepe näeb ette «ebaseaduslike relvarühmituste» desarmeerimist ning venemeelsete separatistide hõivatud administratiivhoonete vabastamist.Pühapäeval sai Ukraina idaosas Slovjanskis tulevahetuses surma kaks separatisti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles