Soul: on märke Põhja-Korea ettevalmistustest tuumakatsetuseks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aatompommivastane meeleavaldus Lõuna-Koreas Soulis.
Aatompommivastane meeleavaldus Lõuna-Koreas Soulis. Foto: SCANPIX

Lõuna-Korea kaitseministeeriumi kinnitusel on märke, mis viitavad Põhja-Korea ettevalmistustele neljandaks tuumakatsetuseks.
 

«Meie sõjavägi on märganud hoogustunud tegevust Punggye-ri tuumapolügoonil ja selle ümbruses,» ütles ministeeriumi pressiesindaja Kim Min-seok tänasel pressikonverentsil.
Ta toonitas, et Pyongyangi tuumaprogramm on arenguetapis, kus riik võib võimuladvikust käsu saabumise korral tuumakatsetuse korraldada iga hetk.

Stalinistlik riik on korraldanud riigi kirdeosas asuval Punggye-ri polügoonil kolm tuumakatsetust aastatel 2006, 2009 ja 2013.

Kim ei avaldanud Põhja-Korea ettevalmistuste üksikasju, kuid hoiatas, et see võib olla midagi enamat kui pettetegevus enne reedel algavat USA presidendi Barack Obama visiiti Lõuna-Koreasse.

«Me arvestame stsenaariumiga, et Põhi võib korraldada üllatuskatsetuse või teeselda tuumakatsetuse läbiviimist,» sõnas Kim.

Tema sõnul jagavad Souli ja USA relvajõud tihedalt luureinfot ning Lõuna-Korea staabiülemate komitee on moodustanud spetsiaalse operatiivrühma Pyongyangi tuumakatsetuse puhuks.

«Kavatseme olla põhjalikult valmis neljandaks tuumakatsetuseks või mis tahes muuks provokatsiooniks,» sõnas Lõuna-Korea kaitseministeeriumi pressiesindaja.

Kommunistlik riik kritiseeris esmaspäeval Obama eelseisvat visiiti, nimetades seda ohtlikuks sammuks, mis suurendab sõjalisi pingeid ja toob Korea poolsaare kohale «tuumavõidurelvastumise tumedad pilved».

ÜRO Julgeolekunõukogu kehtestas 2006. aastal tuumakatsetuse järel Põhja-Koreale relvaembargo ning keelu Pyongyangile tuumarelvade ja ballistiliste rakettide valmistamiseks vajalikke materjale müüa.

2009. aastal kehtestas julgeolekunõukogu riigile ülemaailmse relvaekspordikeelu ning andis kõikidele riikidele korralduse läbi otsida laevu, millel kahtlustatakse olevat Põhja-Koreale mõeldud relvi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles