Abituriendid peavad piirduma kolme riigieksamiga

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Emakeele riigieksam Rakvere gümnaasiumis.
Emakeele riigieksam Rakvere gümnaasiumis. Foto: Arvet Mägi / Virumaa Teataja

Homme algaval riigieksamite perioodil peavad abituriendid piirduma kolme eksami sooritamisega, ülikoolidesse sisseastumiseks sobivaid valikeksameid enam riigieksamina teha ei saa.

Sel kevadel annab riik ette, millised riigieksamid gümnaasiumilõpetaja sooritama peab: eesti keele, matemaatika ja  võõrkeele. 

Ka eelnevatel aastatel tuli teha kolm riigieksamit, kuid siis oli vaid üks kohustuslik riigieksam – eesti keel – ning teised kaks võis õpilane valida 12 õppeaine hulgast.

Neile kolmele võis aga lisaks sooritada veel riigieksameid, tänavu seda enam ei lubata. SA Innove kommunikatsioonijuhi Anneli Aabi sõnul tehtigi varem tihti rohkem riigieksameid: «Sageli valiti riigieksamiks aine, mille tulemusi kõrgkoolid aktsepteerisid sisseastumistingimustena.»

Võrreldes möödunud aastaga on uuendusi nii matemaatika kui võõrkeele eksami korralduses. Matemaatika riigieksami puhul peab õpilane valima kitsa või laia kursuse alusel koostatud eksamitöö vahel.

Võõrkeele riigieksami puhul on õpilasel samuti valikuvõimalused: soovija saab teha kas SA Innove vahendatud rahvusvahelise prantsuse, saksa ja vene keele eksami või riigi koostatava inglise keele riigieksami vahel. «Lisaks oli võimalik ka ise juba varem sooritada rahvusvaheline keeleeksam vähemalt B1-tasemele ja esitada sellekohane sertifikaat,» ütles Anneli Aab.  

Eksamitöid hinnatakse skaalal 0-100 punkti.

Riigieksamite periood algab homme, kui vene õppekeelega koolide abituriendid sooritavad eesti keele riigieksamit teise keelena. Nädala pärast kolmapäeval (30. aprillil) teevad eesti keele riigieksamit ülejäänud abituriendid.  

5. mail toimub inglise keele ning 23. mail matemaatika riigieksam.

Rahvusvahelised prantsuse keele eksamid toimuvad 14.-17. aprillil, rahvusvahelised saksa keele eksamid 12.-16. mail ning rahvusvahelised vene keele eksamid 13.-15. mail.

Riigil kulub tänavu riigieksamite ettevalmistamiseks ja läbiviimiseks kokku 309 800 eurot. Arvestades, et sel aastal sooritatakse kokku 26 808 eksamitööd, teeb see ühe eksamitöö hinnaks 11,5 eurot.

Tänavustele riigieksamitele registreerus 10 508 inimest. Neist 8430 on gümnaasiumiõpilased, 784 gümnaasiumi varem lõpetanud ning 1294 kutseõppeasutuste õpilased.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles