Venemaa keelas krimmitatarlaste juhile viieks aastaks poolsaarele sisenemise

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Krimmitatarlaste juht  Mustafa Džemilev.
Krimmitatarlaste juht Mustafa Džemilev. Foto: SCANPIX

Venemaa kehtestas täna krimmitatarlaste Kiievi-meelsele juhile Mustafa Džemilevile viieks aastaks poolsaarele sisenemise keelu, teatas tatarlaste assamblee.
 

Annekteeritud Krimmi poolsaarelt vabasse Ukrainasse läinud Džemilevile anti ametlik order, mis keelab tal naasta.

Džemilev, kes on ühtlasi Ukraina ülemraada liige, taunis otsust kui märki sellest, millise «tsiviliseeritud» riigiga Venemaa puhul tegemist on. Ta kinnitas, et eirab keeldu ja naaseb Krimmi.

Ligi 300 000 tatarlast moodustavad umbes 12 protsenti Krimmi elanikkonnast ja suurem osa neist boikoteeris möödunud kuul aset leidnud niinimetatud referendumit, kus ametlikel andmetel toetas 97 protsenti osalenuist poolsaare Venemaaga liitumist.

Stalinistlike repressioonide ajal küüditati praktiliselt kõik Krimmi tatarlased Kesk-Aasiasse, kust nad hakkasid kodumaale naasma alles 1980. lõpust. Taas Venemaa mõjuvõimu alla sattumine seostub krimmitatarlaste jaoks suurte ajalooliste hirmudega ja suurem osa neist on kindlad Ukraina iseseisvuse toetajad.

Vene president Vladimir Putin allkirjastas eile seadluse stalinlike repressioonide all kannatanud Krimmi rahvaste rehabiliteerimisest ja andis korralduse aidata kaasa rahvuslike kultuuriautonoomiate loomisele ja arendamisele Krimmis. Tatarlasi see samm aga ilmselt ei rahusta. Hiljuti teatas tatarlaste assamblee, et kavatseb tegeleda autonoomia taotlemisega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles