Eesti miinijahtija seilab Läänemerele julgeolekut parandama

Marian Männi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Miinijahtija Admiral Cowan.
Miinijahtija Admiral Cowan. Foto: Irina Mägi

Eesti mereväe lipulaev, miinijahtija Admiral Cowan, suundub täna koos NATO miinitõrjeeskaadriga Poola väljaõppele, mis on osa alliansi plaanist Läänemeres nähtavust suurendada.

Cowani suundumine täna Saksamaalt NATO 1. miinitõrjeeskaadriga Poola on osa NATO eelmise nädala otsusest saata miinitõrjeeskaader Läänemerele, et suurendada alliansi nähtavust piirkonnas.

Mereväe ülema mereväekapten Sten Sepperi sõnul on see NATO poolt tugev sõnum ja annab olulise panuse julgeoleku parendamisel.

«Peame arvestama, et otsest julgeolekuohtu Balti riikidele ja Poolale hetkel ei ole. Miinitõrjekaadri tegevus annab alliansile parema pildi Läänemerel toimuvast ning võimaldab NATO-l kiiresti reageerida juhul kui selleks peaks tekkima vajadus,» ütles Sepper.

Mereväe ülema sõnul on eskaadri ülesandeks eelkõige laevateede lahti hoidmine juhul kui NATO-l peaks tekkima vajadus täiendavate üksuste siirmiseks Balti riikidesse ja Poolasse.

NATO Euroopa vägede ülema kindral Philip Breedlove sõnul on eskaadri saatmine regiooni osa meetmest, mida allianss maa-, mere- ja õhuväe kohaloleku suurendamiseks ette võtab.

Miinitõrjeeskaadri ülem on Norra kaptenleitnant Eirik Otterbu ning lipulaevaks Norra mereväe alus Valkyrien. Lisaks kuuluvad üksusesse Taani miinijahtija Makkum, Belgia miinijahtija Bellis, Norra miinitraaler Otra ja Eesti miinijahtija Admiral Cowan.

Eesti mereväe lipulaeva Admiral Cowani ligi neljakümne-liikmelist meeskonda juhib komandör vanemleitnant Gert Soomsalu, kelle alluvusse kuulub teiste hulgas ka kümme ajateenijat.

NATO 1. miinitõrjeeskaader on üks kahest NATO reageerimisjõududesse alaliselt kuuluvast miinitõrjeüksusest, mille koosseis roteerub pidevalt. Valmisoleku treenimiseks viib eeskaader läbi regulaarseid miinitõrjeõppuseid ja -operatsioone.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles