Riigikogu võib hakata arutama eurovoliniku kandidaati

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Järgmiseks eurovolinikuks pürgib ilmselt eelmine peaminister Andrus Ansip.
Järgmiseks eurovolinikuks pürgib ilmselt eelmine peaminister Andrus Ansip. Foto: Valitsuse kommunikatsioonibüroo

Riigikogus läbis täna esimese lugemise võimuliitu kuuluvate sotsiaaldemokraatide algatatud eelnõu, mille kohaselt vajaks Euroopa Komisjoni voliniku kandidaat edaspidi ka riigikogu toetust.

Eelnõu kohaselt peaks valitsus esitama Eesti volinikukandidaadi kooskõlastamiseks riigikogule, kes arutaks ettepanekut ühel lugemisel ning otsustaks hääletusel kandidaadi sobivuse. Sotsiaaldemokraadid soovivad muudatuse jõustada 2015. aasta algusest, mis tähendaks, et sel sügisel poleks volinikukandidaadi esitamiseks riigikogu nõusolekut veel tarvis.

Keskerakondlaste küsimusele, miks ei võiks muudatus jõustuda tavapärases korras, nii et riigikogu saaks arutada ka juba tänavu esitatavat kandidaati, vastas sotsiaaldemokraat Marianne Mikko, et hea parlamentaarse tava kohaselt ei muudeta taolisi põhimõtteid kiirustades. «Ma arvan, et ükski kiirustamine ei tule asjale kasuks. Me tahame põhimõtet muuta. Nii et see 1. jaanuar on päris hea,» ütles ta täna eelnõu esimesel lugemisel.

Põhiseaduskomisjoni esimehe, Reformierakonda kuuluva Rait Maruste sõnul pidasid komisjoni liikmed küll vajalikuks rahvusparlamenti Euroopa Komisjoni voliniku kandidaadi nimetamisse rohkem kaasata, kuid suhtusid kahtlevalt sotside pakutud protseduuri.

Maruste sõnul tekkis komisjonis pikem arutelu võimalikust konfliktist rahvusparlamendi ning Euroopa Parlamendi või Euroopa Komisjoni presidendi vahel, kes võivad teoreetiliselt näiteks riigikogu heakskiidu saanud kandidaadi tagasi lükata. Seetõttu peeti tema sõnul vajalikuks otsida kompromissi, mis taolise võimaliku konflikti välistaks.

Ühe võimalusena pakkus reformierakondlane Väino Linde lahendust, mille kohaselt kuulaks riigikogu eurovoliniku kandidaadi ära näiteks riiklikult tähtsa küsimuse arutelul, kuid ei otsustaks tema sobivust hääletusel. Seda saaks tema sõnul teha ka seadust muutmata.

Sotsiaaldemokraatlik Erakond algatas muudatuse koos veel seitsme niinimetatud demokraatiapaketti kuuluva eelnõuga veebruaris, enne kui partei pääses koos Reformierakonnaga uude koalitsiooni. Aprilli algul sõlmitud koalitsioonileppes lubasid erakonnad kehtestada korra, mille järgi esitab valitsus Euroopa Komisjoni voliniku kandidaadi enne nimetamist riigikogule arutamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles