Vatikan: Johannes Paulus II ei teadnud lasteahistamisest

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paavst Johannes Paulus II 1979. aasta fotol.
Paavst Johannes Paulus II 1979. aasta fotol. Foto: SCANPIX

Vatikan tõrjus teisipäeval süüdistusi, nagu oleks paavst Johannes Paulus II teadnud mõjuka katoliikliku liikumise mehhiklasest rajaja lasteahistamisest ning neid eiranud.

«Püha Isa ei puuduta need süüdistused kuidagi,» kinnitas Vatikani esindaja Federico Lombardi.

Kristuse Leegioni liikumise asutajat ja lasteahistajat Marcial Macieli puudutav skandaal oli üks tuhandetest vaimulikega seotud ahistamisjuhtudest, mis hakkasid tulema päevavalgele Johannes Paulus II võimu ajal.

Kuuldused Macieli kuritegude kohta hakkasid liikuma 1980. aastatel, kuid Vatikani hierarhia eiras neid järjekindlalt ning aitas kaasa Macieli isikukultuse tekkimisele. Hiljem selgus, et Maciel ahistas paljusid seminariste ja lapsi, kes tal karskustõotusest hoolimata olid paljude naistega.

Kristuse Leegioni juhtumit peeti üheks peamiseks takistuseks Poola päritolu Johannes Paulus II pühakuks kuulutamisel. Aktivistid süüdistavad Johannes Paulus II selles, et ta seadis kiriku huvid kõigest kõrgemale ning pigistas lapseahistamisväidete suhtes silmad kinni.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles