Kerry: külma sõja aegu oli lihtsam

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA välisminister John Kerry.
USA välisminister John Kerry. Foto: SCANPIX

USA välisminister John Kerry sõnas tänapäevases maailmas valitsevaid raskeid ülesandeid kommenteerides, et külma sõja ajal oli kergem.

Riigidepartemangus peetud kõne ajal teatas Kerry, et maailmas muutuv jõudude vahekord tuletab veidral kombel meelde varajast ida-lääne patiseisu, kui USA lapsed küürutasid koolis laudade all ka harjutasid võimaliku tuumarünnaku korral käitumist.

«Külma sõja aegu oli lihtsam kui täna – ehk võiks veel kasutada sõna lihtsakoelisem, sõnas Kerry. «Valikuid oli vähem, need olid vähem keerulised, rohkem selged, rohkem jäigad: kommunism, demokraatia, lääs, ida, raudne eesriie.»

Kerry lisas, et mitmed kiiresti areneva majandusega riiki on selliseid jõud vabastanud nagu islamiäärmuslus ning liiga paljud läbikukkunud riigid on tänapäevast maastikku järsult keerulisemaks muutnud, nõudes diplomaatiliselt täpset vormi, mida polnud aastakümneid tagasi absoluutselt tarvis.

«Sõja järel 1950- ja 1960. aastatel võis teha ääretult halbasid otsuseid ja ikkagi võita, sest me olime enam-vähem ainus domineeriv majanduslik ja sõjaline jõud maailmas. Enam see nii ei ole,» lisas Kerry.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles