Ilves: praegune julgeolekupoliitiline olukord nõuab uut tüüpi mõtlemist

Helen Mihelson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
President Toomas Hendrik Ilves.
President Toomas Hendrik Ilves. Foto: Marianne Loorents / Virumaa Teataja

Tänasel Carolin Illenzeeri Fondi heategevuslikul õhtusöögil tõdes president Toomas Hendrik Ilves, et Venemaa tegevus Ukrainas on demokraatlike riikide jaoks esiplaanile tõstnud heidutuse.

President Ilves rõhutas, et uus olukord nõuab meilt ka täiesti uut tüüpi mõtlemist. «Oluliseks märksõnaks selles uues olukorras on heidutus – see peab olema veenev ja konkreetne. Heidutuse üheks osaks on NATO ja liitlaste nähtav ja pikaajaline sõjaline kohalolek Balti riikides. Teiseks osaks on meie enda inimeste suhtumine. Meie oma poliitikute vastutus inimeste ees on senisest veelgi suurem. Keerulist olukorda ei tohi ära kasutada erakondlike ja isiklike sisepoliitiliste eesmärkide saavutamiseks, eriti lähenevate valimiste eel. Kui asi läheb tõsiseks, oodatakse riigimehelikku käitumist nii valitsuse kui opositsiooni poliitikutelt,» vahendas presidendi kantselei Ilvese kõnet.


Riigipea sõnul on kriis Ukrainas ja Krimmi annekteerimine Venemaa poolt loonud täiesti uue julgeolekupoliitilise olukorra. «Maailmakorraldus, mille aluseks on austus riikide territoriaalse suveräänsuse ja terviklikkuse vastu ning usk, et suhteid saab rajada ühistele väärtushinnangutele, on kokku varisenud. Euroopa Julgeoleku- ja Koostöökonverentsil Helsingis 1975. aastal kokku lepitud Helsingi lõppakt – mis sätestas, et riigipiire ei tohi vägivaldselt rikkuda – ei kehti enam pärast Krimmi annekteerimist,» rääkis Ilves.

Kolmandaks tõi riigipea esile, et psühholoogiline kaitse peab ühiskonnas olema tugevam. «Me ei tohi tuld võtta poliitilistest provokatsioonidest. Sõnal on jõud, ja igasuguse sõjaga käib kaasas ka psühholoogiline sõda.» Ta rõhutas, et hoolimata poliitilistest ja ideoloogilistest veendumustest lähevad praegused poliitikud ajalukku sellega, kuidas tullakse toime julgeolekukriisiga.

President Ilves tuletas meelde, et Eesti riik on kõik meie inimesed. «Mitte ainult valitsus, mitte ainult kaitsevägi ja mitte president. Eesti on meie kõigi koosloome, ja see on meie kõigi vastutusel. Me kõik osaleme oma riigi kaitses, aga ka oma sisemise turvatunde loomises. Samas olen endiselt veendunud, et Eesti koht maailmas on paremini kindlustatud kui kunagi varem. Meil on tugev kaitsetahe, meil on tugevad liitlased,» rõhutas Ilves.

Sihtasutus Carolin Illenzeeri Fond alustas oma tegevust 2011. aastal ning selle eesmärgiks on raha ja mitterahaliste vahendite kogumine teenistuses langenud või raskelt vigastada saanud Eesti kaitseväelaste laste toetamiseks. Tänasel heategevuslikul õhtusöögil Lennusadamas osales umbes 250 inimest, kes toetasid langenud ja vigastada saanud kaitseväelaste laste haridust ja huvitegevust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles