Eksperiment: võltsitud arstipaberid saab ühe telefonikõne ja mõnesaja euroga

Helen Mihelson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Liis Treimann / Postimees

«Aktuaalse kaamera» eksperiment näitas, et vaid ühe telefonikõne ning vähem kui 470 euroga saab endale hankida Venemaalt näiteks anestesioloogi dokumendid.

Soomes käib mitu kohtuasja libaarstide üle, kes Venemaalt ostetud võltsitud dokumentidega töötasid lahe taga aastaid, ka Eestisse on tikkunud mitmeid võltsmeditsiinitöötajaid, vahendab ERRi uudisteportaal.

Sihtasutuse Archimedes üksusena akadeemiliste diplomite autentsust kontrolliva Eesti ENIC/NARIC keskuse juhataja Gunnar Vaht ütles, et ka Eestis ei saa välisriigis väljastatud dokumente hoolikalt kontrollimata välistada juhtumit, mis leidis aset Soomes, kus arst töötas võltsdokumendiga üle kümne aasta ning sai kahtlustuse ka kolme inimese surma põhjustamises.

«Aktuaalse kaamera» eesti ja vene toimetuse töötajad helistasid eksperimendi käigus internetis võltsdiplomeid pakkuvatele veebilehtedele ning selgus, et anestesioloogi dokument läheks maksma 23 000 rubla - ehk siis narkoosiarstiks saab ühe telefonikõne ja vähem kui 470 euro eest.

Gunnar Vaht nentis, et selliseid internetilehti on teadaolevalt üle saja ja neid tekib juurde, kuid osa ka kaob, sest võltsdokumentide valmistajad teevad tavaliselt mingeid vigu, näiteks pole kasutatud õigeid rekvisiite või turvaelemente.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles