Venemaa «Facebooki» tegevjuht vallandati

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa «Facebooki» tegevjuht Pavel Durov vallandati
Venemaa «Facebooki» tegevjuht Pavel Durov vallandati Foto: SCANPIX

Venemaa «Facebooki» VKontakte juhtkond vallandas tegevjuhi Pavel Durovi.

29-aastane Durov teatas oma lahkumisest aprilli alguses viidates sellele, et ta ei saa enam ise otsuseid langetada ning tema ja juhtkonna vahel on lahkarvamusi, edastab iltasanomat.fi.

Selle nädala alguses teatas Durov, et juhtimine on läinud Igor Setšin ja Ališer Usmanovi kätte. Ta avaldas selle teate VKontakte oma leheküljel.

Durovi sõnul ta vallandati ning ta tänas seitsme ja poole aasta eest, mil ta oli selle sotsiaalvõrgustiku tegevjuht.

Usmanov on metalliärimees, kellel kuulub ka Venemaa e-postiteenus mail.ru. majandusväljaande Bloomberg andmetel oli Usmanov selle aasta märtsi seisuga Venemaa kõige rikkam mees, kellele kuulus veel üks kuu tagasi 10 protsenti Facebookist.

Setšin on Vene riigile kuuluva naftafirma Rosnefti tegevjuht.

Nii Usmanovit kui Setšininit tuntakse kui president Vladimir Putini toetajat.

2011. aastal vallandas Usmanov talle kuulunud väljaande Kommersant peatoimetaja. Põhjus selles, et Kommersanti lisaleht Kommersant Vlast avaldas Putinit kritiseerivaid artikleid.

Igot Setšin oli Dmitri Medvedevi presidendiks olemise perioodil 2008 – 2012 asepeaminister. Peaministriks oli siis Vladimir Putin.

Alates aprilli algusest on Durov avaldanud oma internetilehekülgedel palju kriitilisi kirjutisi. 7. aprillil kirjutas ta, et 48 protsenti VKontakte aktsiatest muudi enamiku aktsionäride eest seda varjates ja ebaseaduslikult. Nende omanikuks sai aasta tagasi UPC fond.  Durov nimetas seda pettuseks.

Möödunud nädalal aga avaldas Durov Venemaa jugeolekuteenistuse FSB poolt edastatud kirjaliku nõudmise loovutada 39 Ukraina mässulise VK konto andmed.

Durov kirjutas, et see nõudmine esitati 2013. aasta detsembris ning siis oli ta südametunnistus puhas ningtal oli ideaale, mida kaitsta.

Durov ja ta kaks sõpra käivitasid sotsiaalmeediavõrgustiku VKontakte 2006. aasta oktoobris. Selle aasta jaanuari seisuga on sellele 239 miljonit kasutajakontot ja umbes 55 miljonit igapäevast aktiivset kasutajat.

See sotsiaalvõrgustik lisaks vene keelele veel 60 keeles.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles