Prantsusmaa püüab takistada kodanike ühinemist pühasõdalastega

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prantsusmaa president François Hollande Araabia Instituudi terrassil Pariisis.
Prantsusmaa president François Hollande Araabia Instituudi terrassil Pariisis. Foto: SCANPIX

Prantsusmaa võimudel on valminud plaan takistamaks oma kodanike ja eriti noorte ühinemist Süürias võitlevate pühasõdalaste rühmitustega, programm keskendub radikaliseerumise ärahoidmisele.

Prantsuse president François Hollande ütles teisipäeval, et riik rakendab «kõiki meetmeid, et ümber veenda, peatada ja karistada neid, kes kipuvad võitlema paikadesse, kuhu neil pole asja».

Siseminister Bernard Cazeneuve tutvustab plaani üksikasjalikumalt valitsuse kolmapäevasel istungil. Selle eesmärk on tuvastada koolide, lapsevanemate ja kohalike moslemijuhtide kaudu varakult radikaliseerumisele altid noorukid. Plaan näeb ette ka rangemaid meetmeid, sealhulgas luure- ja piirivalve tugevdamine ning piirangud alaealiste lahkumisele riigist.

Siseministri sõnul on erinevaid meetmeid oma paarkümmend - karmimate seas ka ka sõjast naasnutele süüdistuse esitamine terrorirühmitusse kuulumises.

Prantsuse võimude hinnangul on Süüriasse võitlema suundunud umbes 700 prantslast, kellest osa on olnud 15-aastased.

Äärmuslasi jälgiva ICSR-uurimiskeskuse andmetel osales Süüria lahingutes rohkem kui 10 000 välismaalast rohkem kui 70 riigist, neist hulk ka valitsuse poolel.

Euroopa riikidest on kõige rohkem Süüriasse läinud Suurbritannia ja Prantsusmaa kodanikke. Põhjanaabrite siseministeeriumi hinnangul on Soomest sõtta läinud paarkümmend inimest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles