Purjuspäi sõpradega kihutanud autojuht mõisteti 40 päevaks aresti

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Martin Ilustrumm

Kohus määras 40 arestipäeva noormehele, kes juhtimisõigust omamata, alkoholi pruukinuna ja kiirust ületades sõpradega sõitu läks.

Möödunud nädala kolmapäeva öösel kella 3.15 paiku märkasid Jõgeva politseinikud Põltsamaa linnas kahtlase sõidustiiliga Ford Scorpiot, mille juhti otsustati kontrollida. Politsei peatumismärguandele reageerimata liikus auto linnast välja kõrvalistele vallateedele. Sõiduk peatus Võhmanõmme külas ning sellest väljunud isikud jooksid metsavahele.

Jooksikutele järgnenud politsei pidas kõik neli isikut kinni ning selgitas välja, et autoroolis oli juhtimisõiguseta ja alkoholi pruukinud 21-aastane Mairis. Viimasega sõitsid kaasa tema kolm sõpra, kellest üks oli alaealine tütarlaps. Noormees peeti kinni ja tema suhtes alustati väärteomenetlust.

Jõgeva kohtumajas toimunud istungil taotles politsei liiklusrikkujale eri liiklusseaduse paragrahvide vastu eksimise eest kokku 50 päeva aresti. Kohus määras ühe sõiduga mitmeid liiklusrikkumisi toime pannud mehele karistuseks aga ühtekokku 40 päeva aresti, mida ta koheselt ka kandma asus, lisaks tuleb mehel tasuda 80-eurone rahatrahv.

Liikluspsühholoog Gunnar Meinhard ütles, et noorte meeste riskikäitumine liikluses on peamiselt tingitud seltskonna survest. «Noored käituvad üksinda sootuks teisiti, kui grupis koos teistega olles. Lisaks soodustavad riskikäitumist ka meelemürgid, vähene juhtimisoskus ja üldine suhtumine reeglitesse,» selgitas ta.

Meinhard viitas, et riskialtilt käituva autojuhi tegevust saavad takistada parimal moel just need samad sõbrad ja tuttavad, kellega koos viibitakse. Eriti efektiivselt toimib mõjutamisel just naisterahva sõna, kui see riskantse ettevõtmise eos maha laidab ja ühes teistega rikkumise toimepanemisele kaasa ei aita, vaid seda takistavad.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles