Reinsalu: Krossi kooseluseaduse pooldamine näitab arvamuste vabadust

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) esimees Urmas Reinsalu
Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) esimees Urmas Reinsalu Foto: Peeter Langovits / Postimees

Samasooliste inimeste kooseluseadusele teravalt vastu oleva Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) esimehe Urmas Reinsalu sõnul näitab IRLi aseesimehe Eerik-Niiles Krossi seadust pooldav seisukoht arvamuste vabadust erakonnas.

«Nagu on ühiskonnas sellele seadusele erinevad vaated, nii nad peegelduvad ka erakonnas,» kommenteeris Reinsalu kolmapäeval BNSile Krossi intervjuud Postimehele, milles Kross kinnitas end samasooliste inimeste kooseluseadust pooldavat ning seostas sellele vastu olemist Venemaa presidendi Vadimir Putini autokraatia ja agressiivsusega.

«Eesti peab ennast mentaalselt sellest pärandist vabastama,» põhjendas Kross muuhulgas riigikogu menetluses oleva kooseluseaduse pooldamist. Kross tõdes, et IRLi enamus on selle vastu, lisades, et seadus poleks kuidagi vastuolus konservatiivse maailmavaatega.

«Erakonna fraktsiooni seisukoht on meil ühiselt läbi arutatud ja selle eelnõu suhtes kujundatud. See, et erakonna liikmetel on erinevaid arvamusi, arvan, et selles pole midagi ebaloomulikku,» kommenteeris IRLi esimees partei pealiinist eemalduvate seisukohtadega aseesimehe väljaütlemisi.

Reinsalu hinnangul ei kahjusta ega nõrgenda Krossi eriarvamus kuidagi IRLi positsiooni eelseisvatel valimistel. «Ei, kindlasti mitte,» lausus erakonna esimees. «Arvan, et valijad hindavad seda, et inimesed ütlevad enda arvamust välja, ning seda, et erakonnal on olemas oma seisukoht. Aga eks erakonna poliitika üle käibki arutelu, erakond ei tohi olla selline kapseldunud nähtus.»

Reinsalu juhtis tähelepanu IRLi poolt algatatud perekonnaseaduse muudatustele, mille erakond esitas esmaspäeval vastukaaluks parlamendi menetluses olevale kooseluseadusele. «Teema pole uus ja erakonna seisukoht on olnud kogu aeg sama - me ei pea abielu kõrvale paralleelinstitutsiooni loomist otstarbekaks. Küll me peame faktilises kooselus elavate inimeste õiguste reguleerimist perekonnaseaduse raames mõistlikuks,» lausus Reinsalu.

Parteijuht lisas, et samasooliste kooselu küsimus on väga suure diskussiooni all nii erakondades kui ühiskondades. «Ja seda pole sugugi nii ühemõtteliselt tõlgendatud nagu Eestis püütakse ette manada,» ütles ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles