Jänes: ministeerium ei saa kultuuripealinna eurotoetuseks kirjalikku garantiid anda

Martti Kass
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Laine Jänes
Laine Jänes Foto: Peeter Langovits

Keskerakondlane Evelyn Sepp küsis juhtis täna riigikogus kultuuriministri tähelepanu asjaolule, et kultuuripealinna korraldamise eelarve võib ilma jääda 24 miljonist kroonist, sest ministeerium ei ole leidnud võimalust esitada kirjalikku garantiid euroliidu komisjonile.

Kultuuriminister Laine Jänese sõnul ei nõuta kultuuripealinna rahastamises mitte ainult riigipoolset garantiid, vaid ka linnapoolset.

«28. aprillil, kui Brüsselis olid koos aru andmas linna delegatsioon ja riigi esindajad, siis mõlemad pooled kinnitasid Euroopa Liidu komisjonile, et kumbki ei saa anda käesoleval aastal garantiid järgmiseks aastaks enne, kui eelarved kinnitatakse või viiakse valitsuse poolt parlamenti ja linnavalitsuse poolt volikokku,» selgitas Jänes.

Kirjalikku garantiid eelolevate perioodide kohta ei saa Jänese sõnul endiselt anda ei linn ega riik.

Jänese sõnul vajatakse mitte niivõrd kirjalikku garantiid, kuivõrd lisainformatsiooni. «Selleks hetkeks on olemas ka kultuuriministeeriumi poolt esitatud eelarvetaotlus rahandusministeeriumile, mis on juba dokument, millele on võimalik tugineda,» viitas Jänes oma kohtumisele EL poolse järelvaatajaga 28. juunil.

«Kultuuriministeeriumi ja riigi hoiakud siiamaani peaksid olema piisavad garantiid emotsionaalses mõttes. Ma usun, et pärast seda, kui 28. juunil on kohtutud Euroopa Liidu komisjoni esindajaga, kes kultuuripealinna temaatika eest vastutab, siis saab ta ka informatsiooni selle kohta, mida riik kavatseb järgmisel aastal teha. Kindlasti ei hakka ma seadusest üle astuma ega mingeid iseseisvaid kirju välja saatma,» kinnitas Jänes.

Tallinna linnavalitsuse pressikonverentsil avaldasid abilinnapead Jüri Pihl ja Taavi Aas lootust, et riik siiski selle garantii väljastab. Aas lisas samas, et ka ilma selle eurorahata ei jää kultuuripealinna üritused korraldamata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles