Snowden sai Glasgow' ülikooli rektoriks

, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Edward Snowden.
Edward Snowden. Foto: SCANPIX

USA jälgimisprogramme paljastanud endine luuretöötaja Edward Snowden sai Šotimaa Glasgow' ülikooli rektoriks, mis seal tähendab mitte ülikooli juhti vaid tudengiesindajat.


Snowden sõnas videokõnes, et ametikoht valmistab talle suurt au ja nentis, et ei saa kahjuks seda füüsiliselt vastu võtma tulla, sest tal pole lubatud Ühendkuningriiki siseneda, kuna selgus, et teda peetakse heaolu kahjustajaks. «Võib ilmselt öelda, et valimised näitavad, et selle ülikooli tudengitel on teine arvamus,» sõnas ta.

Snowden valiti nelja kandidaadi seast tudengiesindajaks ülikooli juhtkonnas veebruaris. 30-aastane Snowden viibib praegu Venemaal, kus talle anti aastaks ajutist varjupaika.

Tema määramist rektoriks nähakse vastuolulise sammuna, ent Snowden kinnitas õppejõududele ja tudengitele, et kavatseb täita oma kohustusi nii hästi kui võimalik. Ta rõhutas, et inimestel on õigus teada, millist poliitikat järgib nende valitsus ja mida ta teeb oma kodanike nimel ning veel enam oma kodanike vastu.

Snowden ütles videokõnes, et ametit täites järgib ta põhimõtet, «kui uskuda millessegi, siis tuleb seda kaitsta.»

Võttes arvesse asjaolu, et Ühendkuningriigil on väljaandmislepe USA-ga, kus Snowdeni suhtes on väljastatud kriminaalsüüdistuse alusel vahistamiskäsk, ei ole endise luureanalüütiku Šotimaale tulek kuigi tõenäoline.

Glasgow ülikooli rektori kohuseid täitis ka Vinnie Mandela - Nelson Mandela üks abikaasadest ja tema kaaslane apartheidi vastases võitluses - ajal, mil Nelson Mandela viibis veel vanglas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles