Baltimaade aukonsulid USAs võrdlevad Putinit Hitleriga

Marian Männi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aktivistid võrdlevad Putinit Hitleriga Ukraina saatkonna ees Berliinis.
Aktivistid võrdlevad Putinit Hitleriga Ukraina saatkonna ees Berliinis. Foto: SCANPIX

Baltimaade aukonsulid Ameerika Ühendriikides võrdlesid USA päevalehes Los Angeles Times Venemaa president Vladimir Putinit natsi-Saksamaa diktaatori Adolf Hitleriga ning kutsusid üles astuma konkreetseid samme.

Vene põhiseaduse 61. artikkel lubab, et «Vene Föderatsioon peab garanteerima oma kodanike kaitse ja eestkoste väljaspool piire.»

Aukonsulid Jaak Treiman Eestist, Juris Bunkis Lätist and Daiva Navarrette Leedust tõlgendavad seda ühes tuntuimas USA päevalehe avaldatud artiklis nii, et Venemaa peab kaitsma iga Vene kodanikku, keda väärkoheldakse väljaspool selle riigi territooriumi.

See absurdne artikkel on nende sõnul realiseerunud tankide ja sõdurite näol, kui Venemaa ründas Gruusiat ja annekteeris Krimmi.

Seetõttu võrdlevad nad Putinit Hitleriga. Natsipartei põhjendas nende sõnul oma samme Tšehhoslovakkias samuti sellega, et seal väärkoheldi Saksa vähemust.

«Endistes Nõukogude Liidu riikides (Ida-Euroopas ja Baltimaades) elavatele inimestele on Ukrainas avalduv tragöödia tõeline õudusunenägu, mida nad lootsid, et Nõukogude Liidu lagunemine ära kaotas.»

Aukonsulite sõnul mõistatavad kõik Venemaaga piirnevad riigid, millisel kohal nad Putini «ostunimekirjas» on. Kindel on aga nende sõnul see, et nad on selles nimekirjas sees.

Ka Saksamaa rahandusminister Wolfgang Schäuble on Putinit ja tema tegevust Krimmis võrrelnud Hitleri ja tema sammudega Tšehhoslovakkias.

Aukonsulid kirjutavad kokkuvõtvalt: «61. artikkel pakub lihtsalt petlikku ettekäänet. [Putinit] ei peata mõttejõul. Tuleb astuda konkreetseid samme. Ainult siis saame me nautida rahu.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles