Valitsus kinnitas tegevusprogrammi aastani 2015

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valitsus
Valitsus Foto: Raigo Pajula

Valitsus kiitis tänasel istungil heaks tegevusprogrammi aastaiks 2014-2015. Programm on koostatud Eesti Reformierakonna ja Sotsiaaldemokraatliku Erakonna koalitsiooni tegevuskava elluviimiseks.

«Panime rida-realt kirja nii valitsuse, parlamendi kui iga konkreetse ministri otsust vajavad sammud, et koalitsioonilepingut ellu viia,» ütles peaminister Taavi Rõivas valitsuse pressikonverentsil.

«Meile on ette heidetud, et me võtame ette liiga palju, meile see kriitika meeldib. Võtamegi palju ette, täna kinnitasime tegudele konkreetsed tähtajad. Nagu me oleme korduvalt välja öelnud, on meie olulisemateks eesmärkideks heaolu kasv, laste toimetuleku kindlustamine ja julgeolek,» ütles Rõivas.

Kokku on valitsuse tegevusprogrammis 14 poliitikavaldkonda.

Valitsuse olulisemateks eesmärkideks on laste vaesuse vähendamine, heaolu kasv ja sissetulekute suurenemine, Eesti julgeoleku kindlustamine ning jätkusuutlik riigi rahandus.

Selleks, et parandada lastega perede toimetulekut, tõstetakse nii vajaduspõhiseid kui ka universaalseid lastetoetusi. Alates uuest aastast tõuseb esimese ja teise lapse toetus 45 eurole (praegu 19,18 eurot). Kolmanda lapse toetus tõuseb 100 eurole (praegu 76,72 eurot). Suhtelises vaesuses elavate perede vajaduspõhiseid lastetoetusi tõstetakse võrreldes teiste peredega kahekordseks ehk 90 euroni kuus.

Oluline eesmärk on tööjõumaksude langetamine, millest võidavad kõik töötajad sissetulekust sõltumata. Selleks tõstetakse tulumaksuvaba miinimumi ja vähendatakse töötuskindlustusmakse määra.

Valitsus jätkab senise välis-ja julgeolekupoliitikaga ning lähtub riigikaitse laiast käsitlusest. Riigi valmisolek sisemiste ja väliste ohtudega toimetulekuks on tagatud. Kaitsekuludesse panustatakse 2 protsenti Eesti sisemajanduse kogutoodangust. Samuti jätkatakse investeeringutega julgeolekut ühendustesse, mis samamoodi meie julgeolekut tagavad, tagades elektri ja gaasi või inimeste ja kaupade transpordivõimalused.

Riigi rahanduspoliitika on jätkusuutlik ning eelarves säilitatakse struktuurne tasakaal.

Tegevusprogramm sisaldab kõiki koalitsiooni tegevuskava punkte. Nende elluviimiseks on ministeeriumid näinud ette konkreetsed ülesanded koos tähtaegadega, st seaduse eelnõud, määruse eelnõud, arengukavad, kontseptsioonid, analüüsid ning ka administratiivsed algatused ja tegevused (institutsionaalsed muudatused, infotehnoloogilised lahendused vms).

Iga koalitsiooni tegevuskava eesmärgi elluviimiseks vajaliku ülesande juures on näidatud otsuse langetamise tasand, milleks on kas valitsus või minister. Lisaks on vajadusel märgitud ülesandega seotud teised ministrid ehk kaasvastutavad ministrid.

Valitsuse tegevusprogrammiga saab tutvuda siin.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles