Haapsalu elustab dinosauruse

Tiit Tuumalu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tuleb tuttav ette? Fuji mäe jalamilt leitakse hiiglaslikud munad ja peagi hakkavad suvitajate rahu häirima salapärased elukad.
Tuleb tuttav ette? Fuji mäe jalamilt leitakse hiiglaslikud munad ja peagi hakkavad suvitajate rahu häirima salapärased elukad. Foto: Kaader filmist

1979. aasta veebruari alguspäevadel jõuab ENSV kinolevisse kaugest ja eksootilisest Jaapanist pärit värviline põnevusfilm, mis kannab kutsuvat pealkirja «Legend dinosaurusest». Poisikesed on elevil. Levivad jutud, et saalis karjutakse hirmust ja üks vanamutt olevat ehmatusest juba äragi surnud.

«Tundub, et jaapanlased on saanud inspiratsiooni Loch Nessi järvest ja legendaarsest koletisest ning teinud sellest oma kommertsliku retsepti järgi moodsa põnevusfilmi, mis tegijate kavatsust mööda peaks publikus hirmujudinaid esile kutsuma,» valab õli tulle veel 3. veebruari Õhtuleht.

Tähelepanuväärne on tutvustuse resümee, mõnusalt irooniline: «Näidatakse ilusat loodust, kõlab kaunis muusika, ka põnevust peaks piisama. Peletisi ja nende hirmutegusid saab igaüks oma silmaga näha. Kellele see närvikõdi ja hirmu teeb, keda ainult muigama paneb, oleneb vaataja vastuvõtlikkusest.»

Meiesugustele, praegu 40ndaid käivatele, aga siis veel tatise ninaga lapsukestele, läks see igatahes korda. Ja kuidas veel. Siiani kantakse kaasas seda õõvastavat tunnet, mille tekitab pimedas metsas kangelase, noore paleontoloogi Takashi krae vahele tilkuv veri. Ta vaatab üles ja avastab puu otsast otsitu – ärahammustatud peaga verise hobusetombu.

Või siis episood kummipaadiga, kui veest küünitab välja sukeldumast tulnud akvalangisti käsi, kes paraku, nagu lõpuks selgub, on jätnud oma alakeha dinosauruse lõugade vahele.

Midagi sellist polnud veel nõukogude kinolevis nähtud! Mis aga peamine – see ei olnudki alla 16 aasta vanustele keelatud. Isegi alla 14 aastastele mitte. No kuulge: meid ei lastud vaatama «Sinjoore Robinsoni» süütut seksi, aga seda kohati üsna graafiliselt naturalistlikku vaatemängu lasti. Kus on loogika!?

Praegune literaat ja ulmeekspert Jüri Kallas oli 12-aastane, kui käis seda Pärnus esimest korda vaatamas. «No see pidi jälje jätma, kui ma ei julgenud hiljem enam ujuma ka minna,» tunnistab ta 33 aastat hiljem.

Film tõusis tema sõnul esile seda enam, et õudusfilm kui žanr N. Liidus praktiliselt puudus. «Oli ainult klassikaline, kas Gogol, Puškin ja Poe, või siis üldse mitte midagi.»

Ka mäletab Kallas neid linnalegende, mis sellega seoses levisid. Näiteks Pärnus, kuhu «Legend dinosaurusest» jõudis hiljem kui Tallinna ja Tartusse, räägiti, et seda on tugevasti kärbitud – tsensoreid heidutanud, et Tallinnas olevat vaatajad seansi ajal hirmust oksendama hakanud.

Eesti kinodes kogub «Legend dinosaurusest» korraliku vaatajate hulga – esimese linastusaastaga 130 000 –, aga ei ole kaugeltki 1979. aasta menukaim film. «Kleopatra» platseerub esimeseks 155 000, «Sinjoore Robinson» teiseks 188 000 ja «Ära lase silmist» kolmandaks 140 000 vaatajaga. «Legend dinosaurusest» on kuues. Ühe seansi kohta tuleb keskmiselt 293 vaatajat.

Nõukogude Liidu kõigi aegade kinolevis jõuab «Legend dinosaurusest» aga välisfilmide arvestuses 19. kohale 48,7 miljoni vaatajaga. Võrdluseks: esimene on Mehhiko film «Jessenia» 91,4 miljoni vaatajaga.

Muide, Tallinna kinos Oktoober linastub film koos kelmika ringvaatega – Semjon Školnikovi «Vana Tallinna katuste kohal». Vähem kelmikas pole Koidu kino ringvaade – «Reisialmanahh nr 130».

Mujal maailmas film erilist tähelepanu ei pälvinud. Ameeriklased koguni pilasid seda oma menukas komöödiasarjas «Mystery Science Theater 3000». Anekdoote räägiti selle kohta ka Venemaal. Nimelt oli üks kolhoosiesimees kuulnud telefonis pealkirja valesti ja kuulutanud välja filmi «Legend Dina Nazarovast». Segadust kui palju.

Kuidas seda filmi aga praegu hinnata? Võib-olla sobib vastuseks laulusalm «Noorus ei tule iial tagasi». Äkki õnnestub see Haapsalu õudus- ja fantaasiafilmide festivalil, mis tänasest lahti läheb ja mille nostalgiaprogrammis «Legend dinosaurusest» linastub.

Aitäh endistele filmilaenutuse ja -reklaami valitsuse töötajatele Reet Landile, Ahto Vesmesele, Kalli Karisele ja Helle-Mai Aaremäele.


HÕFF

•    9. Haapsalu õudus- ja fantaasiafilmide festival leiab aset 24.‒27. aprillini kohalikus kultuurikeskuses.

•    Festival avatakse USA õuduspõnevikuga «Sina oled järgmine».

•    Kavas on valik kahe viimase aasta ulme-, fantaasia- ja õudusfilmide paremikust, kokku 22 pikka linateost.

•    Teist korda astuvad HÕFFil võistlustulle lühifilmid, mida hindab kolmeliikmeline rahvusvaheline žürii.

•    Elutööpreemia saab «Texase mootorsaemõrvade» autor Tobe Hooper.

•    Retroprogrammi kuuluvad veel fantaasiafilm «Atlantise valitsejad» (Suurbritannia, 1978) ja seikluskomöödia «Koletiste saare saladus» (Hispaania/USA, 1981).

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles