Kuusalu rahvas on kaks aastat töötanud kirikuhoovis toimuva lavastuse nimel

Tiina Kaukvere
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuusalus põles pastoraadihoone lahtise leegiga
Kuusalus põles pastoraadihoone lahtise leegiga Foto: Karli Saul/SCANPIX

Kuusalu vald ja kogudus loodavad põlenud pastoraadihoone võimalikult kiiresti taastada, sest suvel kirikuaias esiendenduva lavastuse nimel on Kuusalu rahvas tööd teinud kaks aastat.

Harjumaal Kuusalus läks eile õhtul põlema arhitektuurimälestiste hulka kuuluva kiriku juures asuv pastoraadihoone, mis hävis tulekahjus täielikult.

Kuusalu Laurentiuse koguduse õpetaja Jaanus Jalakas ütleb, et loodetavasti jõuti väärtuslikumad esemed pastoraadihoonest välja tuua. «Ma ei ole seal sees käinud, lagi on sisse kukkunud. loodetavasti saime arhiivi, tina, hõbeda ja maalid sealt kõik kätte. Kohalik rahvas oli väga aktiivselt abiks,» ütles Jalakas. Kahju suurust ei oska ta veel hinnata.

Hoonel puudus ka kindlustus. Piirkonnas on kindlustatud vaid Leesi ja Loksa kirik, sest need on väiksed. «Kiriku kindlustamiseks kulub nii suur summa, et seda ei ole võtta,» nentis Jalakas.

Kohalikud inimesed päästmas pastoraadis olnud esemeid. Foto: Karli Saul/Scanpix

Jalakas ütles, et täna tuleb põlenud hoonet vaatama muinsuskaitseameti inspektor ja ehitusmees. Edasised plaanid on selgumas.

Jalakas ei oska hinnata, millest tulekahju võis alguse saada. Pastoraadis oli mantelkorsten. «Ei tea, kas seal oli mingi pragu. Olen korstnal silma peal hoidnud. Elekter on pastoraadis suhteliselt uus.»

Pikalt planeeritud rahvaetendus-laulumäng

«Vald on äärmiselt huvitatud sellest, et vana maja saaks katuse peale nii kiiresti kui võimalik,» kinnitas Kuusalu vallavanem Urmas Kirtsi. «10. augustiks on kirikuõuel plaanitud äärmiselt suur üritus, mida on kaks aastat ettevalmistatud. Üritus on mastaapne, kus on üle 300 osaleja ja seda ei ole võimalik kuhugi tõsta,» lisas vallavanem, kelle sõnul ei tule kõne allagi, et samal ajal on pastoraadihoone nii nukras seisus.

«Peame väga tõsiselt valla poolt oma võimalustele otsa vaatama ja mõtlema, millises ulatuses on võimalik aidata kirikut. Talve tulekuks peab hoone olema katuse all kindlasti. Me ei tea, kas vahepeal tuleb ehitada ajutine katus,» lisas Kirtsi, kelle sõnul kogub vald kirikule juba annetusi.

Toetussummad palutakse üle kanda Kuusalu vallavalitsuse arveldusarvele SEB Pangas, EE931010002025535001, selgitusse lisada «Kuusalu pastoraadi taastamise toetuseks».

10. augustil ehk lauritsapäeval on plaanis kirikuaias rahva ette tuua Püha Laurentsiuse martüüriumile ja Kuusalu Lauritsa legendile tuginev rahvaetendus «Lauritsa lubadus».

Lavastuse libreto kirjutas Urmas Lennuk, muusika Tauno Aints. Projekti algatajaks on MTÜ Veljo Tormise Kultuuriselts. Kogu trupp koosneb kohalikest inimestest, seal on nii koorilauljad, kunstidekooli sümfooniaorkester kui ka rahvatantsijad.

Kultuurimälestiste riikliku registri järgi on Kuusalu pastoraat ehk õpetajamaja kirikumõisa varasema hooneterohke ansambli vanim hoone ning üks vanimaid pastoraadihooneid Eestis. Kuusalu pastoraat on ehitatud ajavahemikul 1792-1798.

 
 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles